«Καμιά φορά, η γεωπολιτική ανατρέπει τις εγχώριες σκοπιμότητες…». Αυτό είναι το σκωπτικό σχόλιο του Politico στη συνέντευξη που έδωσε στο μέσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την αναφορά του για πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ads

«Λέγαμε πάντα ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε αρχικά στο Playbook του Politico στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες, αλλά υποστηρίζουμε κατ’ αρχήν αυτή τη διαδικασία, υπό ορισμένες προϋποθέσεις» είπε, προκαλώντας τον δημοσιογράφο να ζητήσει διευκρινίσεις περί αυτών των προϋποθέσεων.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τις διατάξεις της συμφωνίας [με την Αθήνα]», απάντησε, με το Politico να διαπιστώνει τις αντιφάσεις του έλληνα πρωθυπουργού.

Ads

«Ο Μητσοτάκης, αν και αντιτίθετο στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία που υπέγραψε ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πρόθεση της γειτονικής χώρας να εισέλθει στην ΕΕ κάποια στιγμή. Επικεντρώθηκε περισσότερο στη  λεπτομερή κριτική για την πρόοδο που σημειώθηκε, παρά στην αντίθεσή με τη διεύρυνση της ΕΕ γενικώς», επισημαίνει και καταλήγει με το σκωπτικό σχόλιο: «Η γεωπολιτική μερικές φορές ανατρέπει τις εγχώριες σκοπιμότητες».