Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στηρίζει μέσω απαντητικής επιστολής που απέστειλε τη Δευτέρα στον Σλοβένο πρωθυπουργό, τις προτάσεις της Σλοβενίας για την «ενίσχυση» των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς το Βορρά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Ads

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν εκεί, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στις χώρες διέλευσης, αλλά και η πίεση που ασκείται στην Αυστρία και στη Γερμανία.

«Καλωσορίζω την πρότασή σας» έγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Σλοβένο πρωθυπουργό διαβεβαιώνοντάς τον για την στήριξη της Κομισιόν στο σχέδιό του το οποίο προβλέπει ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. θα προσφέρουν βοήθεια στην ΠΓΔΜ μέσω παροχής ανδρών επιβολή της τάξης και μέσω παροχής εξοπλισμού ώστε να υποστηρίξει τους ελέγχους στα σύνορα της.

Λόγω του ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ο Γιουνκέρ αναφέρει στην επιστολή του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταλήξουν σε διμερείς συμφωνίες με την κυβέρνηση των Σκοπίων για την ενίσχυση των συνόρων με την Ελλάδα.

Ads

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι οι χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού στα Δυτικά Βαλκάνια, είτε ανήκουν στην ΕΕ είτε όχι, θα πρέπει να ενημερώνουν τις γειτονικές χώρες για τους πρόσφυγες, ενώ τονίζει και ότι θα πρέπει να απαγορεύεται εντελώς η διέλευση σε όσους δεν δικαιούνται ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Όσον αφορά στους μετανάστες που έχουν φτάσει ήδη στην Ευρώπη, τα κράτη μέλη της ΕΕ «και τα μη κράτη μέλη της ΕΕ στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει επίσης να αποτρέπουν ενεργά υπηκόους τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν την περιοχή τους με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο διασχίζοντας τα σύνορα πέραν των σημείων συνοριακής διέλευσης, ή πριν να καθοριστεί το νομικό καθεστώς τους», αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗLe Monde: Η Κομισιόν εξετάζει αύριο την «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν