Μέχρι τώρα οι ΔΟΥ είχαν το δικαίωμα να κατάσχουν χρήματα από ιδιώτες σε περίπτωση οφειλών, αλλά πλέον το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ανοίγει τον δρόμο και για το αντίστροφο. Προϋπόθεση η κίνηση αυτή να μην δημιουργεί κίνδυνο ανατροπής της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ads

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δικαίωσε πολίτη δίνοντας το πράσινο φως για να προχωρήσει στην κατάσχεση από το ταμείο της ΔΟΥ Ενσήμων Αθηνών του ποσού των 22.800 ευρώ που του είχε επιδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, λόγω τραυματισμού του από στρατιωτικό αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τους Συμβούλους, στην υπ’ αριθμόν 819/2015 απόφασή τους, «από το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει τη συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις, σε περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως η οποία, υποχρεώνει το Δημόσιο σε συμμόρφωση και εφ’ όσον η υποχρέωση αυτή συνίσταται στην καταβολή χρηματικού ποσού, ο ιδιώτης διάδικος δύναται, για την ικανοποίηση της απαιτήσεως του, να χρησιμοποιήσει τα μέσα αναγκαστικής εκτελέσεως κατά του Δημοσίου και, ειδικότερα, να προβεί στην αναγκαστική κατάσχεση ταμειακών διαθεσίμων, χρημάτων δηλαδή του Δημοσίου, στην οικεία οικονομική υπηρεσία».

Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (νόμος 3068/2002) «στην περιουσία του Δημοσίου, στην οποία και μόνον επιτρέπεται να γίνει αναγκαστική κατάσχεση, περιλαμβάνονται και τα χρηματικά διαθέσιμα του Δημοσίου, ανεξάρτητα από την πηγή από την οποία προέρχονται».

Ads

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας επικύρωσαν το σκέλος εκείνο της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που αναφέρει ότι δεν είναι ακατάσχετο το σύνολο των χρημάτων που βρίσκονται στα ταμεία των ΔΟΥ, επειδή αποσκοπούν στην πληρωμή των εγγεγραμμένων στον ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών.