Κορυφώνεται η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον ΥΠΔΜ Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «όψιμο διαπραγματευτή». Η Χαριλάου Τρικούπη διαφωνεί με την ποσόστωση στο νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες να ζητήσει επανεξέταση της μνημονιακής δέσμευσης για άλλες 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους και προσπαθεί να ανακτήσει δεσμούς με το εκλογικό ακροατήριο των δημοσίων υπαλλήλων που κάποτε αποτελούσαν τη μεγάλη δύναμη αυτού του κόμματος.

Ads

 
Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά ότι πριν από τις ευρωεκλογές ο βουλευτής Β Αθήνας της ΝΔ είχε διαφωνήσει δημόσια με το εκλογικό δίλημμα που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ συνδέοντας το αποτέλεσμα της κάλπης με την πολιτική σταθερότητα, ούτε ότι κέρδισε στην κόντρα με τον υπουργό Παιδείας της Ελιάς Α. Λοβέρδο στο θέμα της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ. Στο βάθος της εικόνας υπάρχει η προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ για εκλογές το φθινόπωρο, η απόφαση για ψηφοθηρικού χαρακτήρα αντιμνημονιακή στροφή και η προσπάθεια προσέγγισης με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φ. Κουβέλη που εκ των πραγμάτων περνάει από μια ελεγχόμενη απομάκρυνση από τη ΝΔ.
 
Το τελευταίο επεισόδιο στον ενδοκυβερνητικό ανταγωνισμό είναι εξαιρετικά θερμό: Η Χαριλάου Τρικούπη ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, μιλώντας χθες στον Σκάι και «προσπαθώντας πεισματικά να υποστηρίξει το παράλογο μέτρο της αρνητικής αξιολόγησης με προκαθορισμένη ποσόστωση 15% αλλά και την εμμονή του στις απολύσεις, είπε μεταξύ άλλων, «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας (…). Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει»!
 
Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να προσπαθήσει να θυμηθεί ή αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει να μάθει, πως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε από τη χώρα και τον υπουργό οικονομικών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος. Ο τότε υπουργός οικονομικών και νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε να μπει στη λογική πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, κούρεμα και αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι πήραμε το νέο δάνειο των 177 δις ευρω και μείωση χρέους 180 δις σε όρους καθαρής παρούσης αξίας. Το περίφημο ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μετρό με τέτοιο αντάλλαγμα που καταφέραμε να πετύχουμε, μετά από μεγάλη μάχη«. Και συνεχίζει η Χαριλάου Τρικούπη σηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους: «Αλλά βέβαια εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Όταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί συγκυβερνούν θα υπάρξουν εντάσεις

 
Ο κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θυμίζει ότι «το ΕΕΤΗΔΕ δεν το κατάργησε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2012, ενώ μάλιστα αρκετοί βουλευτές της ΝΔ προσφάτως, όταν αποφασίστηκε ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) ζητούσαν την επαναφορά του ΕΕΤΗΔΕ, χαρακτηρίζοντας το ως δίκαιο φόρο! Και προσθέτει: «Να θυμηθούμε επίσης πως το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012 όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), άλλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές».
 
«Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, καταλήγει το ΠΑΣΟΚ, καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
 
Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται ευθέως προσωπικά στον Α. Σαμαρά για τη στάση του τον καιρό που η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες ο Ευ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί της απειθαρχίας στο δρόμο προς τις κάλπες.
 
Πηγές του ΥΠΔΜ θυμίζουν ότι ο νόμος για την αξιολόγηση στο Δημόσιο τέθηκε σε διαβούλευση τον Ιανουάριο και ψηφίστηκε τον Μάρτιο χωρίς τότε το ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει.

Ads