Aνοιχτή σύγκρουση Μαξίμου – ΔΝΤ προκαλεί το άρθρο Τόμσεν -Ομπστφελντ, με το οποίο τα δύο στελέχη του Ταμείου ουσιαστικά συντάσσονται με τη γραμμή Σόιμπλε και επιμένουν στην προληπτική νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμήνυσε (ξανά) στο Ταμείο ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του για τα πλεονάσματα, και απάντησε στο άρθρο Τόμσεν με μια σκληρή αποδόμηση των στοιχείων και των επιχειρημάτων που παραθέτει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

«Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν οι κύριοι Τόμσεν και Ομπσφελντ είναι ψευδείς», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραθέτοντας  και τις παλαιότερες ανακριβείς εκτιμήσεις του Ταμείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν το δόγμα Τόμσεν συναντά το δόγμα Σόιμπλε…
Άρθρο Τόμσεν και Όμπστφελντ: Αυτά θέλει το ΔΝΤ…

Η Κομισιόν τα βάζει με τον Τόμσεν υποστηρίζοντας το ελληνικό πρόγραμμα

Εξ αυτών, ανέφερε ενδεικτικά τις εξής:

* 2011: Το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,6 ενώ η ύφεση ανήλθε στο 7,1%

Ads

* 2012: Το ΔΝΤ προέβλεπε για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη 1,1% ενώ τελικά παρουσιάσε γιγάντια ύφεση που ανήλθε στο 6,6%.

* 2013: Το ΔΝΤ προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και τελικά η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 3,3%.

* 2013: Ήλθε η ομολογία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές.

* 2015: Το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση -2,3% και πρωτογενές έλλειμμα 0,6% ενώ η ελληνική οικονομία πέτυχε πλεόνασμα 0,2%.

* 2016: Το ΔΝΤ προβλέπει έλλειμμα και βαθιά ύφεση ενώ υπεραποδίδουμε στους στόχους πλεονασμάτων & πιθανώς το ’16 να κλείσει με θετική ανάπτυξη.

* Δεν ισχύει ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες.

* Αντίθετα, οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 52% της Γερμανίας.

* Την ίδια στιγμή, το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ που αποτελεί το όριο της φτώχειας.

* Ενώ πάνω από 4 εκατομ. Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλεσε το Ταμείο «ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τον Ελληνικό λαό, να μην διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να μην βασίζεται σε ανακριβή στοιχεία», και τόνισε: «Το ΔΝΤ να βελτιώσει την τεχνοκρατική επάρκεια στις προβλέψεις του επιμένοντας σε πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% μετά τη λήξη του προγράμματος».

Στο άρθρο του, ο Πολ Τόμσεν υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε χαμηλότερους στόχους για πλεονάσματα (1,5%) αλλά η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους ευρωπαίους στο 3,5% και ζητά ξανά μείωση συντάξεων, μείωση του φορολόγητου ορίου και – εμμέσως – απολύσεις στο Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

* Αν και η Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, το έχει κάνει χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα –ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8 τοις εκατό), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ).

* Ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός πιο φιλικός προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιος.

* Για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων που έχουν εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματος στο παρελθόν.

Η σύγκρουση κυβέρνησης – ΔΝΤ έρχεται ταυτόχρονα με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα και δύο ημέρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο.

Οι θέσεις, δε, που εκφράζει ο κ. Τόμσεν ενισχύουν τον προβληματισμό στην κυβέρνηση και τις εκτιμήσεις ότι επιχειρείται συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας, με αμφότερους να συντάσσονται στη σκληρή γραμμή της λιτότητας προς εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.