Η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens αναβλήθηκε επ’ αόριστον με κίνδυνο παραγραφής, λειτουργοί της Δικαιοσύνης «συλλαμβάνονται» έκθετοι – αν μη τι άλλο – για θεσμική υπονόμευση και τα ερωτήματα για την επάρκεια διοίκησης και διαχείρισης στον κρατικό μηχανισμό παραμένουν αναπάντητα.

Ads

Στον «αέρα» και η δίκη Μαντέλη

Σ’ αυτό το σκηνικό ο πολιτικός πόλεμος για την υπόθεση της Siemens φουντώνει με σκληρές βολές από την πλευρά της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, αλλά και με έναν ακόμη γκρίζο κρίκο – την σημερινή επ’ αόριστον αναβολή και δεύτερης δίκης που αφορά τη Siemens, της δίκης Μαντέλη για τα «μαύρα ταμεία».

Η δίκη Μαντέλη αναβλήθηκε επειδή απεβίωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Αγγελής Τριαντόπουλος και δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη να έχουν κληρωθεί αναπληρωματικά μέλη στη σύνθεση της έδρας.

Ads

Οι εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο της Siemens, ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων στα σύγχρονα πολιτικο-οικονομικά χρονικά έχει προκαλέσει, κατά τις πληροφορίες, την έντονη οργή του ίδιου του πρωθυπουργού, με κυβερνητικά στελέχη να καταγγέλλουν ανοιχτά «θύλακες υπονόμευσης της Δημοκρατίας» μέσα στη Δικαιοσύνη.

Παρέμβαση από τον Αρειο Πάγο

Ερωτήματα υπάρχουν, ωστόσο, και για το πόσο γρήγορα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να ολοκληρωθεί εγκαίρως η μετάφραση του βουλεύματος, παρ’ ότι το Μαξίμου αποδέχεται πλήρως τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και παραπέμπει στα σχετικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Στην υπόθεση παρενέβη και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να της αποσταλούν επισήμως τα εν λόγω έγγραφα, ενώ πηγές της Εισαγγελίας Εφετών στη δικαιοδοσία της οποίας βρισκόταν η υπόθεση επιμένουν ότι η παράδοση του μεταφρασμένου βουλεύματος δεν έγινε εγκαίρως και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την αναβολή της δίκης.

Κοτζιάς: Κάποιοι έστησαν την υπόθεση

Σκληρή ήταν η απάντηση που έδωσε στους ισχυρισμούς αυτούς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δηλώνοντας ότι «κάποιοι είχαν στήσει την υπόθεση».

«Κάποιοι είχαν στήσει την υπόθεση να μην εκδικαστεί και ταυτόχρονα να μην χρεωθούν την δική τους επιλογή», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών στο real.gr αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε μεθόδευση, για να μην ολοκληρωθεί η δίκη μέσω της καθυστέρησης μετάφρασης του υπομνήματος.

«Κύκλωμα» καταγγέλλει ο Καμμένος

Ενα βήμα περισσότερο προχώρησε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ο οποίος, μέσω twitter έκανε λόγο για «κύκλωμα » το οποίο, μάλιστα, συνέδεσε και με την υπόθεση Μαντέλη:

«Το ίδιο κύκλωμα που δεν μετέφρασε το βούλευμα για τη Siemens μήπως “φρόντισε” να μην αντικατασταθεί ο ασθενής πρόεδρος στη δίκη Μαντέλη;;;;;» έγραψε ο Πάνος Καμμένος σκληραίνοντας το μέτωπο κυβέρνησης – Δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και το πρωτοσέλιδο της Αυγής, το οποίο με τίτλο «Η Siemens στη… Γη της Εισαγγελίας» επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην Εισαγγελία Εφετών. Η εφημερίδα γράφει μάλιστα ότι είναι «έκθετος ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος», επισημαίνοντας την «τεκμηριωμένη απάντηση του ΥΠΕΞ στις προφάσεις περί μη μετάφρασης του βουλεύματος για τους κατηγορουμένους».

Την ίδια ώρα, από κυβερνητικές πηγές διαμηνύεται ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν όπου δη, και πως μελετάται ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το ποιοι προκάλεσαν την καθυστέρηση στη δίκη.