Σε πολιτικό πόλεμο εξελίσσεται η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την Δικαιοσύνη – έναν πόλεμο, στον οποίο η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να τροφοδοτήσει επικίνδυνη ένταση και επιστρατεύει διχαστική ρητορική.

Ads

Η απόφαση του Εφετείου να μην ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής της Ηριάννας και τα επεισόδια που ακολούθησαν στο κέντρο της Αθήνας έγιναν η αφορμή ακραίας όξυνσης στην, ήδη σκληρή, αντιπαράθεση για αμφιλεγόμενες δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων μηνών.

Πρωταγωνιστής στην όξυνση αυτή, δε, αναδεικνύεται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφερόμενος στην κριτική που άσκησαν κυβερνητικά στελέχη στην απόφαση κατήγγειλε «βαρύ τραύμα» στην Δημοκρατία, επέλεξε να συνδέσει ξανά την κυβέρνηση με την υποκίνηση «τυφλής βίας» κι έφθασε να απευθύνει έως και λαϊκό προσκλητήριο «αντίστασης» καλώντας «όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι στον θεσμικό κατήφορο».

«Εκφράζω την αγανάκτησή μου για τις καταστροφές στην οδό Ερμού. Αρκετά πια με τους γνωστούς άγνωστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι. Στο θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η Κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού προηγουμένως είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για «απαράδεκτες επιθέσεις και παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη» και για χορήγηση «άλλοθι στην τυφλή βία».

Ads

Στην «γραμμή Αδωνι» η ΝΔ

Οι τόνοι του αρχηγού της ΝΔ πιστοποιούν ότι προσχωρεί όλο και πιο βαθιά στην «γραμμή Αδωνι», με απολύτως ενδεικτικό και το ακραίο, και ανάλογης στόχευσης, tweet του αντιπροέδρου της ΝΔ που είχε προηγηθεί των δηλώσεων Μητσοτάκη:

«Όταν οι φίλοι σου σπάνε και καίνε την Αθήνα επειδή δεν συμφωνούν με την απόφαση, ενισχύουν το περί σχέσεων με την Τρομοκρατία επιχείρημα…», έγραψε ο Αδωνις Γεωργιάδης επαναφέροντας την θεωρία του «ενός (και αριστερού) άκρου» και δίνοντας το στίγμα της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ακραίο κρεσέντο ακολούθησαν ουκ ολίγα ακόμη στελέχη ης ΝΔ με τον Κώσστα Τζαβάρα να μιλά για «τυραννία, κρατικό αυταρχισμό και αναίδεια» και τον Γιάννη Βρούτση να δηλώνει «ας είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα, η δημοκρατία χτυπιέται».

Η απάντηση του πρωθυπουργού, τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και σε σχέση με τη στάση συγκεκριμένων κύκλων της Δικαιοσύνης αναμένεται σήμερα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και, κατά της πληροφορίες, θα είναι αρκούντως αιχμηρή.

«Υπάρχει πολιτικό διακύβευμα»

Κυβερνητικές πηγές άλλωστε έθεταν χθες με νόημα το ερώτημα «εάν υπάρχουν γέφυρες και κοινές στοχεύσεις» μεταξύ της αντιπολίτευσης, των προσκείμενων σε αυτήν μιντιαρχών και ορισμένων δικαστικών κέντρων. Στην κυβέρνηση, δε, αποτελεί πεποίθηση ότι συγκεκριμένες και αναντίστοιχες με το κοινό αίσθημα δικαστικές αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος δεν στερούνται πολιτικού υπόβαθρου, ενδεχομένως δε και πολιτικών κινήτρων.

Χαρακτηριστικά επ’ αυτού είναι και τα όσα είπε χθες στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος τονίζοντας: «Φυσικά και υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όταν θέλουμε να κάνουμε θεσμικές αλλαγές… Όταν υπάρχουν ιδεολογικά – πολιτικά ζητήματα, είναι φυσικό αυτά να μεταφέρονται και στη Δικαιοσύνη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «καμία επιθετικότητα εναντίον της δικαιοσύνης εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών δεν υπάρχει» και σημείωσε ότι «ο νομικός σχολιασμός δεν συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών».

Οξεία ήταν η απάντηση προς τη ΝΔ και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή τον οποίο η Πειραιώς κατήγγειλε ως ”ηθικό αυτουργό» των επεισοδίων στην Ερμού. «Η ΝΔ περίμενε να συμβεί χθες στην Αθήνα ότι συνέβη το 2008 και επειδή δεν τους βγήκε προβαίνουν σε ανοίκειες επιθέσεις. Δεν περίμενα τέτοιο ακροδεξιό κατήφορο από την αξιωματική αντιπολίτευση», δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής χθες το βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ιδιαιτέρως αιχμηροί ήταν επίσης τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που, αναφερόμενοι στην απόφαση για την Ηριάννα έκαναν λόγο για τη νέα «μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης».