Ένας πόλεμος είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην παλιά διοίκηση του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού και την κυβέρνηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (ΠΟΕ ΥΠΠΟ), η οποία ταυτίζεται με την παλιά διοίκηση του Ταμείου (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ), κάνει κατάληψη για δεύτερη εβδομάδα στο κτίριο του Ταμείου διαμαρτυρόμενη για την αντικατάσταση του διευθυντή του ταμείου κου Βλαντή. Από την μέρα έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης της κας Κονιόρδου, με την οποία τοποθετεί στη θέση της Δευθύντριας του Ταμείου την κα Μέγγενη, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ έχει επιδοθεί στην έκδοση πύρινων ανακοινώσεων ενάντια στην απομάκρυνση του κ. Βλαντή, την οποία ονομάζει «απομάκρυνση για κομματικούς λόγους». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ads

Οι αλλαγές στο Ταμείο ξεκίνησαν μετά το πόρισμα του ελέγχου που διεξήγαγε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα πεπραγμένα του Ταμείου,  που έλεγχαν διαχρονικά οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές σε συνεργασία με την εκάστοτε ηγεσία του ΥΠΠΟ. Μετά τις αποκαλύψεις για το πώς γινόταν η διαχείριση του ανεξέλεγκτου δημοσίου χρήματος,  που εισέρρεε εκεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠΑ), η υπουργός Λ. Κονιόρδου άλλαξε το ΔΣ (του οποίου η θητεία είχε λήξει). Το μόνο στέλεχος της παλιάς διοίκησης που είχε παραμείνει, ήταν ο κος Βλαντής στη θέση του (επί 15ετίας) Διευθυντή. Πρόσφατα η υπουργός τον έπαυσε καθώς ήρθε στο φως ότι ο κύριος Βλαντής, απέστειλε  απαντητικό υπόμνημα στους ελεγκτές του ΓΛΚ συνταγμένο από τον κο Κωνσταντόπουλο, νομικό εκπρόσωπο της πρώην διοίκησης που ελέγχεται με βάση τα ευρήματα του ελέγχου, χωρίς καν να ενημερώσει το νέο ΔΣ του Ταμείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, ο κος Βλαντής, δεν έχει έως σήμερα προσκομίσει στο νέο ΔΣ τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, ενώ η προθεσμία που του είχε τεθεί ήταν η 15η Ιανουαρίου. Το νέο ΔΣ, το οποίο έχει και ρόλο «εκκαθαριστή» του Ταμείου, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός επικράτειας Χρ. Βερναρδάκης στο tvxs.gr, μέσω του προέδρου του Θ. Στεργίου ζητάει μεταξύ άλλων να του παραδοθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου, ημερολόγια κινήσεων των οχημάτων, συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων προμηθευτών, χρηματοδοτήσεις για το περασμένο έτος, ταμείο μετρητών, εξτρέ τραπεζικών λογαριασμών, κατάσταση προσωπικού και πιστωτικές κάρτες.

Ο νέος πρόεδρος του Ταμείου, Θανάσης Στεργίου, επιβεβαιώνει τα παραπάνω μιλώντας στο tvxs.gr: «Ο κύριος Βλαντής όντως απέστειλε το υπόμνημα στους ελεγκτές χωρίς την έγκριση του ΔΣ. Ήταν απλώς καιρός να αντικατασταθεί για να μη μπορεί κανείς να μέμφεται το Υπουργείο ότι τα έχει “κάνει πλακάκια” για κάλυψη πιθανών ανομημάτων. Για άλλη μια φορά λοιπόν θα αναρωτηθώ, για ποιό λόγο γίνεται η κατάληψη; Για την αντικατάσταση ενός διευθυντή, που εσκεμμένα η μή, παραπληροφόρησε αλλά και αρνήθηκε να παραδώσει απλά στοιχεία για τη λειτουργία του Ταμείου;»

Ads

Η κατάληψη του Ταμείου από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγκατασταθεί η νέα Διευθύντρια. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν επέτρεψε και στο ΔΣ του Ταμείου να συνεδριάσει. Με αυτές τις συνθήκες, σύντομα θα προκύψει πρόβλημα λειτουργίας του Ταμείου, μισθοδοσίας των 35 εργαζομενων και λειτουργίας του παιδικού σταθμού του Υπουργείου που λειτουργεί από το Ταμείο. Η Αυτόνομη Παρέμβαση μάλιστα, με σημερινή της ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ας εξηγήσουν  ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς με την αλλαγή του διευθυντή του ταμείου. Η προσχηματική και συνεχιζόμενη κατάληψη του ταμείου εμποδίζει τη λειτουργία του, την ομαλή μισθοδοσία των εργαζομένων και τις καθημερινές ανάγκες του βρεφονηπιακού σταθμού . Την ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις ή φθορές φέρουν αποκλειστικά οι “καταληψίες”».

Είναι σαφές, πως η παλιά διοίκηση του ταμείου μέσω της Ομοσπονδίας, έχει ανοίξει πόλεμο με το νέο ΔΣ την υπουργό και την κυβέρνηση, αρνούμενη να παραδώσει στοιχεία στη νέα διοίκηση την οποία μάλιστα «δεν αναγνωρίζει», όπως λέει μέσω ανακοινώσεών της.  Την Παρασκευή 7/2 η ΠΟΕ ΥΠΠΟ κάλεσε τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου να συνεδριάσουν μέσα στο κατειλημμένο Ταμείο, για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις, όπως προαναγγέλλει. Μένει να δούμε αν θα απειλήσει ξανά με κλείσιμο της Ακρόπολης, όπως είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.