Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Έθνους μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας για την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής, στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, του οποίου η Διεθνής αποτελεί μέλος. «Η εφημερίδα ειδικεύεται στις πατάτες» σημειώνει εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Ελενόπουλος.

Ads

 
Στη σημερινή του έκδοση το «Έθνος» δημοσιεύει στην πρώτη του σελίδα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «διαδήλωσε κατά των υδρογονανθράκων», την ώρα που η χώρα προχωρεί σε διαγωνισμούς για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αναφέρει επίσης ότι ο πρώην πρωθυπουργός φλερτάρει «ενίοτε ακόμα και με θέσεις που φαντάζουν αντίθετες προς το εθνικό συμφέρον της πατρίδας του».
 
Αφορμή για το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως προκύπτει από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, αποτέλεσε μια φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου μπροστά από ένα στέκι ακτιβιστών που είχε αναρτήσει αφίσες κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
 
Στο σχόλιό του ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος, αναφέρει ότι η εφημερίδα «ειδικεύεται στις πατάτες», εννοώντας ότι δημοσιεύει ανυπόστατα ρεπορτάζ και αναφέρει ως παράδειγμα δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, τον περασμένο Ιούλιο, στο οποίο αναφερόταν ότι οι καλεσμένοι στο Συμπόσιο της Σύμης, καλοπερνούσαν στις Σπέτσες με σούσι και γαρίδες, δύο μέρες πριν φθάσουν στο νησί.
 
Ο Γιώργος Ελενόπουλος αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο σχόλιό του, ότι αντί η εφημερίδα να ζητήσει συγνώμη για το δημοσίευμά της του Ιουλίου, έκανε πως δεν κατάλαβε και σήμερα, από μια φωτογραφία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός, «με τη στάση του βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα». Επισημαίνει επίσης ότι η εφημερίδα αποσιωπά τους στόχους της πορείας κατά της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, δεν αναφέρει, όπως επισημαίνει, ούτε την παρουσία στη διαδήλωση του Κόφι Ανάν, του Μπαν Κι-μουν και του πρώην δημάρχου της Ν. Υόρκης Μάϊκλ Μπλούμπεργκ.
 
Σχετικά με τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο Γιώργος Ελενόπουλος, επισημαίνει «μερικές αλήθειες», όπως λέει, τις οποίες «συνειδητά η εφημερίδα αποσιωπά». Ειδικότερα αναφέρει:
 
Πρώτον. Το πρόγραμμα για την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και ειδικότερα των υδρογονανθράκων, μετά από δεκαετίες συζητήσεων, εκπονήθηκε και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης για πρώτη φορά, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Και μάλιστα, από τότε, ετέθησαν και μια σειρά προϋποθέσεις, προκειμένου αυτός ο πλούτος να μην “αξιοποιηθεί” δια της σπατάλης του, αλλά να αποτελέσει εθνικό κεφάλαιο και για τις επόμενες γενεές – πέραν των προϋποθέσεων που ετέθησαν για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια ερώτηση στον Υπουργό που είναι αρμόδιος για το ζήτημα, θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο ρεπορτάζ που θα ενημέρωνε ουσιαστικά τους πολίτες και θα έδινε την δυνατότητα σε όλους να γνωρίζουν σε βάθος τις εντολές που είχε δώσει ο τότε πρωθυπουργός, προκειμένου να έχουμε σήμερα την πορεία που όλοι παρακολουθούμε. Αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τότε, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και εθνικά ωφέλιμη προώθηση του προγράμματος.
 
Δεύτερον. Οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, σχετικά με το μοντέλο ανάπτυξης, είναι γνωστές σε όλους. Μάλιστα, αποτελούν και ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αντίληψή του τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Σήμερα, αυτή η αντίληψη που εξ’ αρχής είχε καταθέσει, αποτελεί και τον πυρήνα των συζητήσεων που όλο και περισσότερο βρίσκονται στην επικαιρότητα, για την αναγκαιότητα της πράσινης ανάπτυξης.
 
Τρίτον. Η χώρα δεν θα σωθεί από τους υδρογονάνθρακες. Πετρέλαια έχει και η Νιγηρία, πετρέλαια έχει και η Νορβηγία. Η χώρα θα σωθεί οριστικά και θα μπει στον δρόμο στης βιώσιμης ανάπτυξης, εφόσον απαλλαγεί από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, από τις πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές που κρατούν σε ομηρία και απαξιώνουν τις δυνατότητες των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, εφόσον αλλάξει ουσιαστικά το μοντέλο ανάπτυξης και βεβαίως, εφόσον αντιμετωπιστούν ουσιαστικά η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η αδιαφάνεια. Έτσι θα σωθεί οριστικά η χώρα. Εφόσον αλλάξει σε βάθος. Όποιοι δείχνουν τους υδρογονάνθρακες, σαν το μέσο που θα λύσει το πρόβλημα, απλώς προσδοκούν την διατήρηση των “κακών” που ταλανίζουν τον Ελληνικό λαό – πιθανότατα και προς ίδιον όφελος».