«Το χυδαίο και ανιστόρητο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ “Την ημέρα που…”, το οποίο προβάλλεται αυτές τις ημέρες, είναι ένα μνημείο ιστορικής διαστρέβλωσης και παραχάραξης, βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές ημέρες του πιο ωμού αντικομμουνισμού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

Ads

«Το δήθεν “ιστορικό” ντοκιμαντέρ, το οποίο βέβαια δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά ιστορικά τεκμήρια, αλλά σε μια “κουτσομπολίστικη” προσέγγιση της ιστορίας, αναπαράγει όλη την αντικομμουνιστική – αντισοβιετική άποψη των Βρετανών και των Αμερικανών για την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καλλιεργεί την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων. Κρύβει ότι ο πόλεμος έγινε εξαιτίας των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Σπιλώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού. Αποτελεί μια τεράστια προσβολή απέναντι στην ιστορική αλήθεια, αλλά και σε όσους πάλεψαν, θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι ενάντια στο φασιστικό άξονα.

Για το γεγονός αυτό ευθύνη δεν έχει μόνο η διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Η χρονική στιγμή μόνο τυχαία δεν είναι. Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει όλη την πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οπότε είναι λογικό να υιοθετεί και την άποψή τους για τα ιστορικά γεγονότα.

Ads

Γι’ αυτό τον λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον εποπτεύοντα υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης, Ν. Παππά.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που δεν πάλεψαν για να μεταδίδει η κρατική ραδιοτηλεόραση τέτοιες αθλιότητες, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους» καταλήγει ο Περισσός.

Από τη μεριά της η ΕΡΤ σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε επισημαίνει:

«Η ΕΡΤ μισθώνει  ξένο πρόγραμμα, μεταξύ του οποίου και ιστορικά ντοκιμαντέρ, βάσει ποιοτικών κριτηρίων και των προδιαγραφών που ισχύουν στην παγκόσμια οπτικοακουστική αγορά.

Ειδικότερα για τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, παρουσιάζονται πορίσματα επιστημονικών ερευνών, τα οποία εκφράζουν διαφορετικές απόψεις επιστημόνων και ερευνητών, δίνοντας την ευκαιρία στον τηλεθεατή να έχει πρόσβαση σε πληθώρα επιχειρημάτων ώστε να αναπτύξει τον συλλογισμό του, όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Η ΕΡΤ της πολυφωνίας, η ΕΡΤ που δίνει βήμα σε όλα τα πολιτικά κόμματα, η ΕΡΤ που τιμά ποικιλοτρόπως την ιστορία του ΚΚΕ, η ΕΡΤ που τιμά με ποικίλες δράσεις την Εθνική Αντίσταση και τους εορτασμούς για την Απελευθέρωση της Αθήνας, η ΕΡΤ που πλαισιώνει με τα Μουσικά της Σύνολα τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, είναι αν μη τι άλλο παράλογο, να κατηγορείται για αντικομμουνισμό».