Με νέο άρθρο του που φέρει τίτλο «Ελλάδα: Μια κουκκίδα γης που αξίζει να σωθεί;» και δημοσιεύεται τη Δευτέρα στο προσωπικό του ιστολόγιο στην ιστοσελίδα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4, o δημοσιογράφος Πολ Μέισον εκφράζει την εκτίμηση ότι «σε περίπου μία εβδομάδα θα ξέρουμε εάν η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα μία κουκκίδα γης που αξίζει να σωθεί».

Ads

Ο Βρετανός δημοσιογράφος δεν παραλείπει να σχολιάσει και το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη γαλλική Le Monde. «Η σημαντικότερη αναφορά είναι το σημείο όπου ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη φορολογία και τις δαπάνες που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν τα έσοδα και αυτό θα το πράξουν χωρίς να έχουν απαραίτητα συνέπειες ύφεσης καθώς δεν μειώνουν περαιτέρω την ενεργό ζήτηση ή δεν μεταθέτουν περισσότερο βάρος στα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

«Για τις χώρες εκείνες που θα αρνούνται να υποκύψουν στη νέα εξουσία, η λύση θα είναι απλή: σκληρή τιμωρία, υποχρεωτική λιτότητα και, ακόμη χειρότερα, περισσότεροι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμα και ένα παράλληλο νόμισμα» έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Εάν δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, δεν οφείλεται στη δική μας αδιαλλαξία

Ads

«Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι του άρθρου αντιπροσωπεύει μία σημαντική αλλαγή σκέψης του Τσίπρα και του κύκλου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Αθήνα. Και μία αλλαγή προερχόμενη από την εμπειρία», τονίζει ο Μέισον.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «όταν οι πρωθυπουργοί γράφουν άρθρα συνήθως είναι σαν εκείνα που έγραφε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, γεμάτα ρητορεία, με μπερδεμένα μηνύματα».

«Όμως ο Αλέξης Τσίπρας μάχεται για το πολιτικό του μέλλον», λέει ο Μέισον και προσθέτει: «Αυτό που επιθυμεί ο Τσίπρας και που έχει ανάγκη από τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας είναι μία συμφωνία που θα άρει το αδιέξοδο στη χώρα».

«Το ζήτημα (στις διαπραγματεύσεις) αυτή την εβδομάδα δεν είναι αν οι Έλληνες διαπραγματευτές θα τσεκάρουν ένα ακόμη κουτάκι στη λίστα του τεχνικού κλιμακίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Αλλά είναι αν οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ έχουν τη βούληση να βοηθήσουν τον Τσίπρα να κάνει έναν οριστικό, τακτικό συμβιβασμό προκειμένου να του εξασφαλίσουν μία μακροπρόθεσμη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους που θα μπορεί να παρουσιάσει ως νίκη», υπογραμμίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4.