Τον λόφο Στρέφη «υιοθετεί» με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων η ιδιωτική εταιρεία real estate «Prodea Investments» με στόχο την ανάπλασή του, προκαλώντας ωστόσο σφοδρές αντιδράσεις από κατοίκους αλλά και τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που θέτουν σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της σύμπραξης αλλά και το παρελθόν της εταιρείας.

Ads

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2021 στις 18/1/2021, η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, με ψήφους της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της Χρυσής Αυγής, προχώρησε σε παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα του λόφου Στρέφη στην εταιρεία «Prodea Investments» δια μέσου της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της πολλά ακίνητα στην περιοχή της Αθήνας και ειδικά στο εμπορικό τρίγωνο.

Την πρόταση καταψήφισαν οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αθήνα Είσαι Εσύ, υποστηρίζοντας ότι στην μελέτη δεν διευκρινίζεται τι έργα θα γίνουν και ποιο θα είναι το οικονομικό βάρος για τον Δήμο Αθηναίων και επικρίνοντας το γεγονός ότι  η εταιρεία θέτει σαφείς όρους στον δήμο που – μεταξύ άλλων- υποχρεούται να αγοράσει συγκεκριμένα κατασκευαστικά υλικά από συγκεκριμένη εταιρεία και να αναλάβει την αστυνόμευση του χώρου μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Αντίθετη είναι και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων» καταγγέλλοντας πως «τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρία real estate και με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου ο Δήμος ονομάζει δωρεά το “ζεστό εκατομμυριάκι”».

Ads

Τι προβλέπει η πρόταση της «Prodea Investments»

Η εταιρεία αναλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης ύψους 1 εκατομμυρίου μέσω μελετών και εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, παρεμβάσεις αρχιτεκτονικής τοπίου, ανάπλασης των μονοπατιών, δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών και εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών στον Λόφο, γεγονός που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις και ερωτήματα.

Η πρόταση της εταιρείας αφορά 40,5 στρέμματα του Λόφου, εξαιρούνται όμως το γήπεδο μπάσκετ, το κτίριο του αναψυκτηρίου και τα περιμετρικά πεζοδρόμια.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης «αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όπως κάναμε με την πλατεία της Ομόνοιας, όπως κάνουμε με την πλατεία Θεάτρου, τον Λυκαβηττό αλλά και με όλα τα “ξεχασμένα” σημεία της πόλης, να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή ζωή της πόλης. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι όλο αυτό το επιτυγχάνουμε με την συνεργασία με μια κορυφαία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, την PRODEA Investments, στο πλαίσιο του “Υιοθέτησε την πόλη σου”. Ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε, να κάνουμε έργα βάσει των αναγκών της Αθήνας αλλά με τη συνεργασία όλων εκείνων που μπορούν να προσφέρουν σε αυτή».

Αντικρούοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Κ. Μπακογιάννης, υποστήριξε ότι αν οι προτεινόμενες εργασίες γίνονταν από τον δήμο, θα κόστιζαν πολύ περισσότερο και υποσχέθηκε ότι «δεν θα μπει έστω μία πέτρα, δεν θα σκαφτεί ούτε μία τρύπα, αν δεν συμφωνήσει πρώτα το δημοτικό συμβούλιο».

Τι λένε οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα σύμφωνα με την Έφη Γιαννοπούλου από την «Ανοιχτή Πόλη», «τυπικά, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει συμφέρονται στην περιοχή, προτείνει έναν τρόπο παρέμβασης, ανάπλασης του λόφου του Στρέφη. Έχει θετικά, έχει αρνητικά. Είναι πρόβλημα το γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται το γήπεδο του μπάσκετ. Είναι τεράστιο πρόβλημα οι κάμερες, υπάρχουν παιδιά εκεί. Ένα τεράστιο κομμάτι χρήσης είναι από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Πώς θα έχουμε κάμερες; Η εταιρεία λέει ποιος θα κάνει τις μελέτες άρα δεν βάζει απλώς τα λεφτά. Είναι πολύ θολό όλο αυτό».

Ο, επίσης, δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, θίγει και το στάτους της εταιρίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «αυτή η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη MIG Real Estate και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη ΠΑΝΓΑΙΑ. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η ΠΑΝΓΑΙΑ. Έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Έχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς».

«Υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας» υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στέλιος Λάμπρου και επισημαίνει: «Ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία και λέει “θα σας κάνω μια δωρεά των μελετών ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ”. Για να γίνει τι έργο; Με τι κόστος; Τι θα κοστίσει και ποιος θα πληρώσει; Αυτό θα το πληρώσει ο δήμος διότι το γράφει στους όρους της πρότασης δωρεάς ότι “κάθε τυχόν φόρος δωρεάς ή άλλος που ενδεχομένως επιβληθεί μελλοντικά καθώς και τυχόν προσαυξήσεις αυτού, θα βαραίνουν τον Δήμο Αθηναίων αποκλειστικά”.  Η εταιρεία βάζει τους όρους και ο δήμος έρχεται να υλοποιήσει τους όρους που βάζει η εταιρεία. Θα γίνει ένα μεγάλο διασκεδαστήριο ο λόφος του Στρέφη κι εκεί θα πάει αυτή η ιστορία γιατί αυτές οι εταιρείες με αυτά ασχολούνται».

Από πλευράς της η δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ντίνα Ρέππα, τονίζει  ότι «η εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει τον λόφο του Στρέφη -φυσικά με το αζημίωτο- και η δημοτική αρχή της τον παραχώρησε. Είναι απολύτως φανερό ότι για την PRODEA Investments η επιλογή για παρεμβάσεις στον λόφο αποτελούν επένδυση με χρήματα των δημοτών για την κατασκευή του συνολικού έργου, που στοχεύει να της αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση ακινήτων στην γύρω περιοχή».

Και επισημαίνει: «Περισσότερο προκλητικό είναι όμως οι όροι που κατέθεσε η εταιρεία όπως, να προχωρά σε τεχνική περιγραφή με συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές μιας άλλης, επίσης συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων; Την ίδια στιγμή η PRODEA Investments καθορίζει ως αποικιοκράτης ότι οι υπηρεσίες του δήμου και του κράτους οφείλουν να την εξυπηρετούν άμεσα, σε χρόνους ρεκόρ πέντε ημερών για εγκρίσεις, άδειες κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι η δημαρχία της παρέχει αδιανόητες διευκολύνσεις και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη. Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στη μελέτη εμφανίζονται κάγκελα, κάμερες, μέθοδοι παρακολούθησης και επιτήρησης των δραστηριοτήτων στον λόφο».

Σύμφωνα με την Ντίνα Ρέππα «όλα πια γίνονται φανερά με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο. Η εταιρεία Prodea Investments έχει επενδύσει στην αγορά ακινήτων στην περιοχή και ενεργοποιείται σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Επιδιώκει να αυξήσει με χρήματα του δήμου και των φορολογούμενων τα κέρδη της και την αξία των επενδύσεών της. Η χορηγία αποτελεί το προκάλυμμα για να κερδοσκοπήσει χωρίς ανταγωνισμό. Υιοθετεί τον λόφο με υπερκοστολογημένη μελέτη για να έρθει ο δήμος με ιδίους πόρους να πραγματοποιήσει όποιες παρεμβάσεις επιλέγει και συμφέρουν την εταιρεία. Οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενά. Αντίθετα, τα συμφέροντα της εταιρείας και των κατοίκων συγκρούονται. Οι εταιρείες real estate με την πολιτική που ακολουθούν εκδιώχνουν τους μόνιμους κατοίκους από τις γειτονιές, οδηγούν στην υπέρογκη αύξηση των ενοικίων και στην αλλαγή χρήσης της γης».

Την αντίθεσή της στο έργο και τη συγκεκριμένη σύμπραξη εκφράζει και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρία real estate με την άδεια της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου, ο Δήμος ονομάζει δωρεά το “ζεστό εκατομμυριάκι”, όπως ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο στη συνεδρίασης της προηγούμενης Δευτέρας, που ορίζει όχι μόνο το σχέδιο, αλλά ακόμα και τους προμηθευτές. Τον Στρέφη εγκατέλειψαν οι δημοτικές αρχές και όχι οι κάτοικοι. Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους;».

Η πρόταση της PRODEA Investments και η εισήγηση του Δήμου Αθηναίων