Μερικές φορές, η στατιστική είναι αποκαλυπτική. Πάρτε για παράδειγμα τον εναρκτήριο λόγο του ηγέτη του Ποταμιού στο συνέδριο του κόμματος: η αριστερά κριτικάρεται 10 φορές και αν προσθέσει κανείς και τέσσερις αναφορές στον “αριστερό λαϊκισμό”, φθάνουμε στις 14. Στη δεξιά ο Σ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε 7 φορές κριτικά, δηλαδή τις μισές από την αριστερά, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι αναφορές στην κυβέρνηση: η τελευταία μνημονεύεται μόνο 3 φορές, εκ των οποίων καμία δεν αφορά την σημερινή κυβερνητική πολιτική.

Ads

Η πρώτη αναφορά γίνεται για τις κυβερνητικές “λαϊκίστικες κορώνες” μετά τον ανασχηματισμό, η δεύτερη αφορά την “αναίρεση της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση” και στην τρίτη κριτικάρονται “αρκετοί από τους νέους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου” επειδή αναπαράγουν τον “αριστερό λαϊκισμό”.

Μισό λεπτό. Το να θέλει κανείς να οριοθετηθεί περισσότερο προς τα αριστερά του, αν προς τα εκεί παρά προς τα δεξιά κινδυνεύει να χάσει μέλη ή οπαδούς, έχει μια πολιτική λογική. Αλλά με την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Τις μέρες που πραγματοποιείται το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος η κυβέρνηση παραδίδει τον στρατηγικό τομέα της ενέργειας στα ιδιωτικά συμφέροντα, ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί τις παραλίες και να κόψει ξανά τις συντάξεις. Αφού προηγουμένως, επειδή δεν υπήρχε δήθεν κοινοβουλευτικό έργο, έκλεισε την Βουλή την οποία συστηματικά υποβαθμίζει κυβερνώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Πρόκειται για την πιο καταστροφική ακροδεξιά πολιτική(για την ακροδεξιά στροφή του Μαξίμου όπως και για την Χρυσή Αυγή δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στην ομιλία)στα 40 χρόνια από την μεταπολίτευση του 1974. Ομως από την ΔΕΗ μέχρι την ακροδεξιά,για κανένα από τα παραπάνω φλέγοντα θέματα δεν έγινε η παραμικρή νύξη στην κεντρική ομιλία ενός κόμματος που στην Ευρωβουλή εντάχθηκε στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Ads

Σύμφωνοι, όπως τονίστηκε στην ομιλία, “η πρώτη πράξη του ελληνικού δράματος” ήταν η δολοφονία του Καποδίστρια ενώ “μετά από λίγα χρόνια ηττήθηκαν και οι τολμηρές πολιτικές του Χαρίλαου Τρικούπη και του Ελευθέριου Βενιζέλου” με αποτέλεσμα να μας “κατατρέχουν ακόμη και σήμερα τα προβλήματα που γεννήθηκαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας”. Μήπως όμως εκτός από τον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή, φταίνε και οι Σαμαράς-Βενιζέλος που κυβερνούν αυτή τη χώρα;