Η απόφαση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να ταχθεί με επίσημη ανακοίνωση κατά των συλλαλητηρίων ανέτρεψε το σκηνικό ενόψει της συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί την Κυριακή για το «Μακεδονικό». Δημιούργησε όμως και ένα επιπλέον πρόβλημα για τη ΝΔ, κάτι που επιβεβαίωθηκε και από τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Πειραιώς η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, και κυρίως τα αποτελέσματα αυτής. 

Ads

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ύστερα από την αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λειτούργησε καταλυτικά σε δύο μέτωπα της κυβέρνησης ταυτόχρονα: Σε σχέση με την διαχείριση της στάσης της Ιεραρχίας έναντι τόσο της ονομασίας όσο και των συλλαλητηρίων και σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει τηνπαρέμβαση της Ιεράς Συνόδου την περασμένη εβδομάδα, η οποία, μετά από διήμερη συνεδρίαση, ζήτησε να μην υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων. Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Εξωτερικών, κύκλοι του οποίου αναρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων και για το αν «η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Ακολούθησε επιστολή του Ιερώνυμου στον Τσίπρα, σε ηπίοτερο ύφος και με διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης, στην οποία υπογραμμιζόταν περισσότερο η εκκλησιαστική διάσταση του ζητήματος της ονομασίας, διάσταση η οποία ανησυχεί έτσι κι αλλιώς την Ιεραρχία. Στην απαντητική επιστολή του ο πρωθυπουργός σε ανάλογο ύφος καλών προθέσεων, διαβεβαίωσε τον Ιερώνυμο ότι θα ληφθεί υπόψην αυτή η εκκλησιαστική διάσταση του ζητήματος, επισημαίνοντας ωστόσο τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και Πολιτείας, και υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνησή είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων»

Ads

Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο στις σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, μετά τησυνάντηση Τίπρα – Ιερώνυμου το βράδυ της Πέμπτης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό. Ο Αρχιεπίσκοπος, σε μια απρόσμενη κίνηση, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων και κάλεσε σε εθνική ομοψυχία. «Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», είπε και εξέφρασε την «εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης». 

Η αλλαγή στάσης του Ιερώνυμου φαίνεται πως προκάλεσε αμηχανία στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ με ανακοίνωσή της αμέσως μετά την συνάντηση εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το λαό και να διαπραγματεύεται, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, εν κρυπτώ. 

Η συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν ήταν «ενημέρωση» για τις διαπραγματεύσεις, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, καθώς οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί εκ των πραγμάτων, αλλά έγινε ενόψει των συγκεντρώσεων στις οποίες, όπως είχε ανακοινωθεί, θα συμμετείχε και η Εκκλησία. Όμως και πάλι προκαλεί ερωτηματικά ο λόγος για τον οποίο ενοχλήθηκε η Νέα Δημοκρατία, καθώς, την ίδια ημέρα, λίγες ώρες νωρίτερα, η Μαρία Σπυράκη είχε επιτεθεί στην κυβέρνηση για τις κινήσεις στο ζήτημα της ονομασίας, διαμηνύοντας πως πλέον «είναι αργά» για ενημέρωση και πως και αν πραγματοποιούσε κάποια συνάντηση η ΝΔ δεν θα συμμετείχε, έτσι κι αλλιώς.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Με ποιον εκνευρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έτσι κι αλλιώς δεν θα συμμετείχε σε ενημέρωση; Με τον Αλέξη Τσιπρα ή μήπως με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο; Η απάντηση στις γαλάζιες αντιφάσεις πηγάζουν από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της ΝΔ.

Ενώ έχει υποστηρίξει πως βασική της θέση στο ζήτημα της ονομασίας είναι η Συμφωνία του Βουκουρεστίου, δηλαδή σύνθετη ονομασία που μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία erga omnes (έναντι όλων), η ηγεσία δέχεται και τις πιέσεις κυρίως των Βορειοελλαδιτών βουλευτών της για συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Ανησυχώντας για πιθανότατο χρυσαυγίτικο «καπέλωμα» των δυνάμεών της σε αυτά, ανέμενε τουλάχιστον, μετά και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, τη συμμετοχή της επίσημης Εκκλησίας. Ωστόσο υπήρξε η στροφή του Ιερώνυμου και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δώσει το «ελευθέρας» της συμμετοχής των βουλευτών του στα συλλαλητήρια. 

Εδώ και αρκετό διαστημα, η ηγεσία της ΝΔ αναζητά, μέσω ακροβασιών, τη στάση που θα κρατήσει στο Μακεδονικό, ελπίζοντας πως σε μια ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Όπως έχει επισημάνει δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση βάσει της Συμφωνίας του Βουκουρεστίου, παρότι την παρουσιάζει ως βασική θέση της, αν η κυβέρνηση δεν έχει ενιαία στάση. Την ίδια στιγμή, το γαλάζιο αδιέξοδο φαίνεται πως ενισχύεται και από μια αλλαγή της στάσης του Καραμανλή. Από το μπλοκ του πρώην πρωθυπουργού, που συναντήθηκε και με μακεδονικές οργανώσεις, στέλνεται το μήνυμα πως «δεν δεσμεύονται από την η εθνική γραμμή βάσει της συμφωνίας του Βουκουρεστίου» και η συζήτηση μπορεί να γίνει από μηδενική βάση.