Σοβαρά ζητήματα για την κυβέρνηση εγείρει το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, στο οποίο μιλά «συντροφικά» με τον (πρώην πλέον) γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Τάκη Μπαλτάκο.

Ads

Δείτε το βίντεο και τον απομαγνητοφωνημένο διάλογο

Η «κρυπτεία» του Μπαλτάκου

Ο Τάκης Μπαλτάκος, όμως, έχει περισσότερα κοινά με τον χρυσαυγίτη βουλευτή από αυτόν τον διάλογο. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2013, έκανε ιδεολογικά σεμινάρια στην ΓΑΔΑ , σε μία συγκέντρωση-ημερίδα στην οποία κλήθηκαν αιφνιδιαστικά να πάρουν μέρος εκατοντάδες άνδρες που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙΑ και ΔΕΛΤΑ. 

Ads

Πρόκειται για εξωθεσμική ενέργεια που δεν συνάδει με τα καθήκοντα γενικού γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Μπαλτάκος μίλησε στους αστυνομικούς για τα βιβλία του, τα οποία είναι επικεντρωμένα στην κρυπτεία, ένα σκοτεινό και δολοφονικό έθιμο της αρχαίας Σπάρτης. Λάτρης της κρυπτείας είναι και το στέλεχος των νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης, που διδάσκει την κρυπτεία στην εκπαίδευση της Χρυσής Αυγής. 

Σύμφωνα με τα γραπτά του Πλάτωνα και του Πλούταρχου, οι νέοι Σπαρτιάτες, στα πλαίσια της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, κρύβονταν με ελαφρύ οπλισμό και ελάχιστη τροφή και τα βράδια έβγαιναν από τις κρυψώνες τους και δολοφονούσαν όποιον είλωτα έβλεπαν μπροστά τους. 

Διαβάστε περισσότερα: Τι κοινό έχουν Μπαλτάκος-Κασιδιάρης;

Στα βιβλία του Μπαλτάκου υπάρχει μια εξιδανικευμένη παρουσίαση της κρυπτείας, την οποία άλλοι ερευνητές αποδίδουν στις δοκιμασίες ενηλικίωσης των νέων Σπαρτιατών ή και στην προσπάθειες «επίλυσης» του προβλήματος που δημιουργούσε ο υπερπληθυσμός των ειλώτων.  Οι αστυνομικοί είχαν λάβει διαταγή να παρακολουθήσουν τα «ιδεολογικά σεμινάρια» του Μπαλτάκου.

Σημειώνεται επίσης ότι  Τ. Μπαλτάκος υπήρξε από τους φανατικούς πολέμιους του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που είχε διχάσει την τρικομματική κυβέρνηση τον Μάιο του 2013. Μάλιστα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στις 21 Δεκεμβρίου του 2012 είχε στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, κοινοποιούμενη και στους άλλους δυο αρχηγούς των κομμάτων που μετείχαν στην κυβέρνηση, στην οποία κατήγγειλε ότι στην συνάντησή της με τον Τ. Μπαλτάκο, ο τελευταίος είπε πως ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας «δεν τον ενδιαφέρουν το έργο της Επιτροπής και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ακόμη είπε πως «συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής». Πρόσθεσε δε ότι «δεν προτίθεται να κάνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή, ούτε να κινήσει καμία διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμα και εάν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΔΑ έχει συσταθεί με τον Ν. 2667/1998 ως ανεξάρτητο όργανο της Πολιτείας με ρόλο συμβουλευτικό σε ζητήματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, υπαγόμενο στον πρωθυπουργό. 

Η αμαρτία για τον υιό

Σοβαρότατo θέμα ηθικής τάξεως είχε προκύψει για την κυβέρνηση ακόμη μια φορά με αφορμή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κατάφερε να διορίσει στο Λιμενικό Σώμα τον γιο του, ο οποίος είχε αποτύχει στις εξετάσεις του Σώματος, παρακάμπτοντας 15 επιλαχόντες που είχαν καλύτερους βαθμούς από αυτόν. 

Ο Μπαλτάκος και η ηγεσία του Λιμενικού προχώρησαν και σε άλλες παρεμβάσεις ώστε να πάψουν οι αντιδράσεις των επιλαχόντων.

Συγκεκριμένα, το 2011, ο 24χρονος τότε Δημήτρης – Γιώργος έχοντας σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Νομική και με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ, κόπηκε στο μάθημα του Διοικητικού Δικαίου και συνεπώς δεν έγινε δεκτός. Ο ίδιος προσέφυγε στο ΑΣΕΠ (απόφαση 982/11-10-2011) αλλά δεν άλλαξε το αποτέλεσμα, και έτσι προσέφυγε στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά με σκοπό την ακύρωση της απόφασης του ΑΣΕΠ. Το Δικαστήριο κάλεσε την επιτροπή βαθμολόγησης του Λιμενικού να συνεδριάσει εκ νέου. Ο αντιναύαρχος και αρχηγός του Λιμενικού Σώματος δίνει εντολή να επανασυγκροτηθεί η επιτροπή αξιολόγησης για να βαθμολογηθεί για τρίτη φορά το γραπτό του υιού Μπαλτάκου. Ο βαθμός τελικά από 8 μετατράπηκε σε 10 προκειμένου το γραπτό να πάρει τη βάση, υπερπηδώντας τους 15 επιλαχόντες που είχαν μεγαλύτερη βαθμολογία από εκείνον.

Διαβάστε περισσότερα: Πως ο Μπαλτάκος αμάρτησε για τον γιο του

Δικηγόρος του ήταν η Λίνα-Κυριακή Δικαιάκου, η οποία στη συνέχεια αποσπάστηκε στο γραφείο του Τάκη Μπαλτάκου στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Βουλή ως επιστημονικός συνεργάτης.

Οι 15 επιλαχόντες αντέδρασαν έντονα και για να κάμψει τις αντιδράσεις ο Μπαλτάκος παρενέβη ώστε να γίνουν και αυτοί δεκτοί στο Σώμα.