Τον «αποθηκάριο» ενός μεγάλου κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης στα κοσμικά στέκια της Αθήνας συνέλαβαν οι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών, μετά την έφοδο τους σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Βάρκιζα.

Ads

H ποσότητα ρεκόρ των 135 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκε στη Βάρκιζα είναι από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που έχουν εντοπιστεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αξία της  κοκαΐνης που βρέθηκε φτάνει τουλάχιστον τα 5.000.000 ευρώ.

Οι αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τους τον συλληφθέντα εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών του.

Πρόκειται για έναν 33χρονο από τη Σερβία -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το όνομα του είναι Μάρτιν- στο σπίτι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τα ασύλληπτα μέλη του κυκλώματος του είχαν νοικιάσει το σπίτι στη Βάρκιζα, ενώ για τις μετακινήσεις του ο Μάρτιν χρησιμοποιούσε ένα πολυτελές όχημα. Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του, ο 33χρονος είχε έρθει στην Αθήνα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ads

Η αστυνομία έφτασε στον άντρα αξιοποιώντας πληροφορίες και αποτελέσματα παρακολουθήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Μάρτιν, μαζί με έναν ασύλληπτο συνεργάτη του, είχαν καταφέρει να προωθήσουν περισσότερα από 240 κιλά κοκαΐνης στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. 

Οι αρχές στο πολυτελές διαμέρισμα της Βάρκιζας εντόπισαν 31 χειρόγραφες σημειώσεις, όπου εκεί έχουν καταγραφεί οι αγοραστές της κοκαΐνης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως πουλούσαν προς 40.000 ευρώ το ένα κιλό κοκαΐνης στους εμπόρους που θα την προωθούσαν στα κοσμικά στέκια του κέντρου της Αθήνας.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ο Ιβάν, συνεργάτης του Μάρτιν ο οποίος καταζητείται και παρουσιαζόταν ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ελβετία και την Κροατία. Ενώ για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε υπερπολυτελή αυτοκίνητα, όπως Πόρσε, προσπαθώντας να υποστηρίξει τον ρόλο του businessman.

Παρακλάδι συμμοριών από Σερβία το δίκτυο

Παρακλάδι συμμοριών από την Σερβία που διακινούν ναρκωτικά μέσω της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων –σε περιορισμένο ακόμα επίπεδο – φαίνεται να είναι το δίκτυο που εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, μετά την επιχείρηση σε πολυτελή κατοικία της Βάρκιζας.

Τα κυκλώματα αλλάζουν συνέχεια διαδρομές για τις μεταφορές φορτίων. Δυναμικά, ωστόσο, στην διακίνηση κοκαΐνης έχουν μπει τα τελευταία χρόνια τα αλβανικά κυκλώματα και ο ρόλος τους συνεχώς αναβαθμίζεται. Η Αλβανία παίζει πλέον κομβικό ρόλο και για την μεταφορά κοκαΐνης με προορισμό την Ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, από την παρτίδα που κατασχέθηκε ένα μέρος της θα κατευθυνόταν στην εγχώρια αγορά, ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα θα διοχετευόταν σε άλλες αγορές της Ευρώπης. Οι αλλαγές στις διαδρομές και η αναβάθμιση του Βαλκανικού άξονα αποτελεί μια ακόμα μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές διωκτικές αρχές, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις που δέχεται η χώρα, λειτουργώντας σαν πύλη – ενδιάμεσος σταθμός στην μεταφορά κοκαΐνης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.