Η άμεση υπογραφή – και μάλιστα εντός μιας εβδομάδας – της υπουργικής απόφασης για το Ελληνικό, εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ads

Η Επιτροπή Υπεράσπισης του Ελληνικού χαρακτηρίζει, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, την δέσμευση αυτή «διακήρυξη υπέρ της ασυδοσίας των επενδυτών» και επιπλέον σημειώνει ότι ένα από τα βασικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης είναι τα υπέρογκα ποσά που ζητούν οι επενδυτές. 

«Το καζίνο καθυστερεί γιατί η Lamda ζητά υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση του χώρου», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή. «Το ετήσιο τίμημα έχει οριστεί στα 15 εκατ. ευρώ, που θα διαμορφωθεί μετά από διαπραγματεύσεις στις οποίες τον τελικό λόγο έχει η Lamda. Η τελευταία διεκδικεί ενοίκιο 21 εκατ. ευρώ, ενώ οι ενδιαφερόμενες εταιρείες προσφέρουν 7 εκατ. ευρώ. Απ’ ό,τι φαίνεται, η Lamda δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαθέσει ίδια κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου, αλλά μάλλον σκοπεύει να ενοικιάσει σε άλλους επιμέρους τμήματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη», επισημαίνει.

Εκτός από αυτό, η Επιτροπή αναρωτιέται αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει τη νόμιμη διαδικασία, καθώς υπάρχουν νομικά προβλήμα στη διαδικασία που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία της υλοποίησης του έργου που ακολούθησε η κυβέρνηση Σαμαρά και τα οποία πρέπει να λυθούν. Συγκεκριμένα εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις για το ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό, αλλά και η έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Επιπλέον, εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη προσφυγές για το ζήτημα της παροχής κρατικών ενισχύσεων υπέρ του επενδυτικού σχήματος που θα συνιστούν ευνοϊκή μεταχείριση κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, το ζήτημα της παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας που επιβάλλει εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την ψήφιση του νόμου 4062 το 2012 και το ζήτημα για τον δασικό χαρακτήρα 586,8 στρεμμάτων, που έχουν εντοπιστεί από δασολόγους.

Ads

Τέλος για να προχωρήσει το Ελληνικό εκκρεμούν τρεις – και όχι μία – υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν πολεοδομικά ζητήματα. Για να υπογραφούν πρέπει πρώτα να εγκριθούν οι σχετικές μελέτες από τους αρμόδιους φορείς, κάτι απίθανο να συμβεί στην πρώτη εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης.