Στον άξονα Αθήνας – Βρυξελλών και σε «λύση Γιούνκερ» έως τα τέλη του μήνα επενδύει η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία πράξη του διαπραγματευτικού «δράματος», μια λύση πάντως που απειλείται με τορπιλισμό μετά τη χθεσινή διαρροή του σχεδίου συμφωνίας που αποδίδεται στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ads

Παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές διεργασίες τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές υπέρ του «έντιμου συμβιβασμού». Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, επιβεβαίωσαν το απόγευμα τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, επεσήμαναν πως η συμφωνία είναι κοντά και τόνιζαν ότι «θα είχε ήδη κλείσει εάν υπήρχε πολιτική βούληση».

Υπό το κλίμα αυτό, το βαρόμετρο για το εάν θα ανοίξει ή όχι ο δρόμος της πολιτικής λύσης θα είναι η τριμερής συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα στη Ρίγα, η οποία δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε νέα πενταμερή με τη συμμετοχή των προέδρων της Κομισιόν και του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε σχετικά:

Το «blame game» της διαρροής

Ads

Ωστόσο η διαρροή του «κειμένου της Κομισιόν» πυροδότησε ακαριαία και τα αντανακλαστικά των σκληρών συνιστωσών των πιστωτών που επιμένουν στη λήψη σκληρών μέτρων και επιχειρούν να κάψουν τις γέφυρες.

Το Bloomberg έσπευσε να βγάλει νέο… δελτίο χρεοκοπίας προσδιορίζοντας ως νέα «αποφράδα ημερομηνία» την 29η Μαίου, οι Financial Times προειδοποίησαν ότι «στο τέλος τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ο Γιούνκερ αλλά εκείνοι που πληρώνουν, δηλαδή το ΔΝΤ και το Eurogroup» και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έσπευσε να διακηρύξει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της Ρίγα.

Ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διέψευσε μεν την ύπαρξη σχεδίου λύσης δικής του πατρότητας, επέμεινε όμως πως θα υπάρξει συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες διαμήνυαν χαρακτηριστικά πως «όποιοι διέρρευσαν το έγγραφο προφέρουν την καλύτερη υπηρεσία σε όσους θέλουν να κάψουν μια λύση win – win», παραπέμποντας κυρίως στις πλευρές Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα αποδίδουν τη διαρροή σε «έξωθεν παρέμβαση» και δείχνουν γερμανικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες ωστόσο δεν αποκλείουν το «κάψιμο» του χαρτιού να προήλθε από ελληνική «αστοχία ή επιπολαιότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτική πηγή.

Κυβερνητικές πηγές: Υπάρχει βούληση για λύση σε υψηλό επίπεδο

Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένει στη γραμμή της «ρεαλιστικής αισιοδοξίας», με παράλληλη εντατικοποίηση των τεχνικών όσο και των πολιτικών διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αύριο συναντώνται ξανά στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες του Brussels Group, ενώ μετά από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη θέλουν να δοθεί λύση στο ελληνικό θέμα και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κατά τις ίδιες πηγές, μετά τα φορολογικά, η απόσταση καλύπτεται και στο μέτωπο του δημοσιονομικού και των πλεονασμάτων, ενώ εκτός ατζέντας έχουν βγει τα εργασιακά. Τα ίδια στελέχη υπενθύμιζαν τις επισημάνσεις του Μεγάρου Μαξίμου για διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζοντας διαφορετικές «κόκκινες γραμμές» και προτεραιότητες δεν βοηθούν στην εύρεση λύσης και δεν αφήνουν στην Ελλάδα περιθώρια κινήσεων. Όπως  ανέφεραν, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο ελαστικό στο θέμα του χρέους και σκληρό-ανυποχώρητο στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ενώ η Κομισιόν το αντίθετο.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποίησαν επίσης ότι αναμένουν το διαπραγματευτικό θρίλερ από πλευράς πιστωτών θα συνεχιστεί «μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλές τελευταίες στιγμές».