Εγκληματικές  είναι οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Αστυνομικού Τμήματος  Βάρδας και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί σε έναν από τους αυτοσχέδιους με καλάμια και πλαστικό καταυλισμούς της ντροπής, στο «φραουλοκράτος» της  Νέας Μανωλάδας Ηλείας, που φιλοξενούσε εκατοντάδες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές.

Ads

Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός πήρε φωτιά και από θαύμα δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί η θύματα. Μέσα όμως στις φλόγες οι εργάτες γης έχασαν τα υπάρχοντά τους, έγγραφα και χρήματα που είχαν μαζέψει, με ιδρώτα  και αίμα εργαζόμενοι σκληρά στα θερμοκήπια της φράουλας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστυνομία και διάφορες υπηρεσίες , παραδόξως δεν αντιλήφθηκαν για μια ακόμη φορά, ότι στις παρυφές της Νέας Μανωλάδας λειτουργούσε επί μήνες παράνομος καταυλισμός – μαγαζάκι που φιλοξενούσε εκατοντάδες αλλοδαπούς εργάτες, έναντι 50 ευρώ το κεφάλι τον μήνα, όπως λέει το ρεπορτάζ.

Δεν είδε ποτέ κανείς ούτε άκουσε τίποτα για την συνεχιζόμενη επί χρόνια,  άθλια εκμετάλλευση  αυτών των ανθρώπων από τα δαιδαλώδη και παντοδύναμα κυκλώματα που εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητα στην συγκεκριμένη περιοχή επί χρόνια πλουτίζοντας  σε βάρος των αλλοδαπών εργατών. 

Ads

Ένα πολυσέλιδο Πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της  ΕΛ.ΑΣ. που σχηματίστηκε πριν από μερικά χρόνια σε βάρος ακόμη και ντόπιων επωνύμων παραγόντων… περιγράφει με χαρακτηριστικές λεπτομέρειες  την δράση αυτών των κυκλωμάτων.

Από το 2006 όλοι οι «αρμόδιοι»  και η τοπική Εισαγγελία ήσαν ενημερωμένοι εγγράφως και από τον τότε διοικητή της ΠΟΥ Λεχαινών Νικόλαο Χανιά ότι οι καταυλισμοί της ντροπή στην Νέα Μανωλάδα είναι επικίνδυνοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών ρωτούσε τότε τους αρμόδιους «αν με αυτούς τους σύγχρονους άθλιους στα πόδια τους» έχουν προβεί σε κάποιες ενέργειες σχεδιασμού υποδοχής και καταγραφής τους και σημείωνε: «Υπάρχουν άραγε πολεοδομικές παραβάσεις; Ποιος και με τίνος την άδεια κατασκευάζονται αυτά τα εκτρώματα; Όλοι γνωρίζουμε ότι και στάβλο ή κοτέτσι να κατασκευάσεις στο χωράφι σου, απαιτείται άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής».

«Η ανθρώπινη χωματερή, που παρόμοιες υπάρχουν και σε άλλα μέρη της πεδινής Ηλείας, με πολλή επιείκεια θα λέγαμε ότι παραπέμπει σε εικόνα τριτοκοσμικής χώρας· σαφώς και πρόκειται για κάτι χειρότερο. Η υπηρεσία μας είναι δυστυχώς η μόνη που συμμετέχει στην τελευταία πράξη του δράματος αυτών των ανθρώπων…», ανέφερε ο κ. Χανιάς.

Δώδεκα χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται… στις παράγκες της ντροπής στην  Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Δώδεκα χρόνια μετά κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν λογοδότησε ποτέ για την συγκάλυψη και την συνεχιζόμενη εκμετάλλευση των εργατών γης από τα ντόπια παντοδύναμα κυκλώματα των σύγχρονων δουλεμπόρων…

Πηγή: apokalypseis.com