Πρωτοφανή μαγειρέματα φαίνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη στον έκτο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης 57, όπου συνεδριάζει η Γνωμοδοτική Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφίων για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά την παραίτηση της Κατερίνας Σαββαϊδου.

Ads

Επιστήμονες που είχαν καταθέσει αίτηση για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καταγγέλλουν με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, ότι αποκλείονται με συνοπτικό τρόπο, από την αξιολόγηση χωρίς καν να περάσουν από τις τυπικές διαδικασίες.

Όπως υπονοούν, δε, κατόπιν πιέσεων και υποδείξεων του γραφείου Γιούνκερ και του «κουαρτέτου» των δανειστών, έχει ήδη αποφασιστεί και προεπιλεγεί το πρόσωπο που θα καταλάβει τη συγκεκριμένη – κομβικής σημασίας – θέση. Κατά συνέπεια, και κατά τις ίδιες καταγγελίες, επιχειρείται να αποκλειστούν εκ των προτέρων από την τελική διαδικασία αξιολόγησης όσοι διαθέτουν περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα (σπουδές, μεταπτυχιακά, εμπειρία κ.λπ.) από το εν λόγω πρόσωπο που φέρεται να έχει ήδη επιλεγεί για να καταλάβει τη θέση και διαθέτει προϋπηρεσία στις Βρυξέλλες. Αν και οι πληροφορίες περί υποψηφιότητας τού εν λόγω στελέχους είναι αλληλοσυγκρουόμενες. 

‘Ετσι, υποψήφιοι που περίμεναν να κληθούν από την Επιτροπή για να περάσουν από την, καθιερωμένη σ’ αυτές τις περιπτώσεις, συνέντευξη ενημερώθηκαν εξωδίκως, ότι μάταια αναμένουν και δεν πρόκειται να λάβουν ποτέ το τηλεφώνημα – πρόσκληση.

Ads

Σε όσους, μάλιστα, από τους υποψηφίους διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους, τους δίνεται απλώς το προσωπικό e-mail της γραμματέως της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αξιολόγησης, προκειμένου να αποστείλουν τα παράπονά τους με την υπόσχεση πως κάποια στιγμή θα πάρουν απάντηση.

Στην Γνωμοδοτική Επιτροπή Αξιολόγησης για την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μετέχουν οι:

  • Ιωάννης Καραβοκύρης, ως πρόεδρος της επιτροπής (Πρόεδρος του ΑΣΕΠ)
  • Φραγκίσκος Κουντεντάκης (Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής)
  • Παναγιώτης Λιαργκόβας (Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής)
  • Παναγιώτης Κορλίρας (Πρόεδρος Δημοσιονομικού Συμβουλίου)
  • Δημήτριος Σιδέρης (Επίκουρος Καθηγητής στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία)
  • Pierre Lepetit (Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης)
  • J. (Hans) van der Vlist (Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Η διαδικασία των συνεντεύξεων στην Επιτροπή πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Στη συνέχεια, η Γνωμοδοτική Επιτροπή θα συγκροτήσει short list υποψηφίων, την οποία θα υποβάλει στον υπουργό Οικονομικών για να κάνει εκείνος, σε συνεργασία με το Μαξίμου, την τελική επιλογή του νέου Γραμματέα.

‘Οποιος, όμως, δεν έχει περάσει από τη διαδικασία της συνέντευξης αποκλείεται, ντε φάκτο, και από τη short list. Και όποιος δεν συμπεριλαμβάνεται στη short list, ακόμη κι εάν ο υπουργός Οικονομικών και το πρωθυπουργικό Γραφείο γνωρίζουν ότι διαθέτει αυξημένα προσόντα – ίσως και περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο – δεν μπορεί βεβαίως να επιλεγεί για τη θέση. Φαίνεται, δηλαδή, πως κάποιοι οδηγούν προς τετελεσμένα γεγονότα ακόμη και το Μαξίμου…