Τεστ κοπώσεως αλλά και τακτικής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η παράταση της εκκρεμότητας της αξιολόγησης – μια παράταση, που συντηρεί στο τραπέζι τις μειοψηφικές μεν, υπαρκτές δε εισηγήσεις για έξοδο από τον «βάλτο» των δανειστών με προσφυγή στις κάλπες.

Ads

Πρωταγωνιστής των εισηγήσεων αυτών φέρεται ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, παρ’ ότι ο ίδιος διέψευσε ότι έκανε «οποιαδήποτε δήλωση, σε κανένα μέσο ενημέρωσης, υπέρ της άμεσης διενέργειας εκλογών».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», σύμφωνα με το οποίο ο Νίκος Φίλης εισηγείται στον πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές προκειμένου να μην χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα «εξευτελιστική συμφωνία» με τους δανειστές. Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο πρώην υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι ο ίδιος «δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε περικοπές σε συντάξεις, ούτε μαζικές απολύσεις».

Η «μισή» διάψευση Φίλη

Με την γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Φίλης λέει μεν ότι ο ίδιος δεν έκανε καμία δήλωση υπέρ πρόωρων εκλογών, συντηρεί όμως ταυτόχρονα το θέμα ανοιχτό σημειώνοντας: «Βιάζονται όσοι κατασκευάζουν σενάρια εκλογών. Οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην ώρα τους, στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με κοινή αγωνία και ευθύνη για την πατρίδα και τους πολίτες θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Ads

Ο Π. Σκουρλέτης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις δε, οι πληροφορίες από κομματικές πηγές επιμένουν ότι υπάρχει μερίδα στελεχών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Φίλης, που προκρίνουν τις εκλογές προκειμένου να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικές δυνάμεις. Στην ίδια γραμμή φέρεται να κινείται και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε και δημόσια υπέρ της ψήφισης της κυοφορούμενης συμφωνίας από ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία έχει καταθέσει ανοιχτά τη θέση της αυτή και στην Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βασική εισήγηση όσων προκρίνουν την «έξοδο δια των εκλογών» είναι καταγγείλει η κυβέρνηση την πρακτική και τα σκληρά αιτήματα των δανειστών, να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση μέτρων ισχυρού κοινωνικού συμβολισμού – όπως για παράδειγμα η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων – και εν συνεχεία να προκηρύξει εκλογές. Πρόκειται για άποψη μειοψηφική μεν, η οποία ωστόσο ζυμώνεται κυρίως στους κόλπους της Κεντρικής Επιτροπής όπου και αναμένεται να δοθεί η εσωτερική πολιτική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ όταν προκύψει η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Κομματικές πηγές, άλλωστε, σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς, δημόσιες αναφορές του Νίκου Φίλη στις αποφάσεις που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή, καθώς και η επισήμανση στελεχών του ίδιου κλίματος ότι «εάν η συμφωνία περάσει από την Κεντρική Επιτροπή, τότε θα περάσει και από τη Βουλή».

«Ηρωϊκή έξοδος» ή «πολιτική αυτοχειρία»;

Το Μαξίμου, πάντως, φαίνεται να κρατά μεγάλες αποστάσεις από τις εν λόγω εισηγήσεις και κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν σταθερά ότι «εάν ο Αλέξης Τσίπρας φέρει συμφωνία, θα είναι συμφωνία που περνά και από το κόμμα και από τη Βουλή». Ο δε αντίλογος στο επιχείρημα της συγκράτησης εκλογικών δυνάμεων είναι πως δεν συνιστά πολιτικό επιχείρημα – και πολύ περισσότερο εκλογικό διακύβευμα – η προσφυγή στις κάλπες «επειδή δεν καταφέραμε να φθάσουμε σε καλή συμφωνία με τους δανειστές». «Αυτό δεν είναι ηρωϊκή έξοδος, αυτό είναι πολιτικός αυτοχειριασμός», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας που απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών…