Ήταν η φράση ενός χαμηλόβαθμου στελέχους των δανειστών. Ειπώθηκε σε μια από τις θυελλώδεις συναντήσεις των Βρυξελλών. Αποκαλύπτει τον απολύτως ωμό και κυνικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι εκπρόσωποι των πιστωτών.

Ads

Η αποκάλυψη της Έλενας Παναρίτη, συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, ότι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν «μην πληρώνετε μισθούς και συντάξεις για 1-2 μήνες», αποτυπώνει την ιδιαίτερη… λογιστική «ηθική» των εκπροσώπων των πιστωτών και το κλίμα στο οποίο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις μέχρι πρόσφατα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσαν πλήρως την επίμαχη αναφορά και ανέφεραν ότι η απάντηση που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν «είναι ντροπή και να το συζητάτε, να μην ξανακούσω τέτοιες απόψεις». 

Η Έλενα Παναρίτη αποκάλυψε τον κυνικό τρόπο πίεσης των πιστωτών σε ομιλία της χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο Deree. Σήμερα, η ίδια διευκρίνισε ότι η εν λόγω φράση δεν ειπώθηκε ούτε στη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων χθες στην Αθήνα, ούτε κατά την συνεδρίαση του Brussels Group, αλλά σε προηγούμενη συνάντηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε διευκρινιστική ανακοίνωσή της οι συγκεκριμένες αναφορές «σχετίζονταν με τη στάση των δανειστών σε περιόδους πριν από το 2015». 

Χθες το βράδυ στο Deree, η ίδια περιέγραψε το κλίμα της διαπραγμάτευσης ακριβώς ως εξής: «Το περιτύλιγμα του προβλήματος είναι ότι αυτοί που έχουν έρθει να μας δώσουν τα χρήματα, να μας βοηθήσουν, έχουν στηριχθεί πάνω σε κάτι παράξενους τρόπους που δουλεύουν. Και δεν βοηθάνε ακριβώς. Άρα εγώ… πρέπει και να δουλέψουμε, να βρούμε τις μεταρρυθμίσεις και τους αντίστοιχους που πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα τρία τα οποία μεγαλώνουν, αλλά να το κάνουμε με τους άλλους, με αυτούς τους αντίστοιχα, αν θέλετε, εταίρους οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι… δεν βοηθούν στην πραγματικότητα. Δεν είναι πραγματικά εκεί όπως θα περίμενα εγώ να είναι. Δηλαδή το βλέπουν το πρόβλημα ακόμα με έναν παράξενο τρόπο. Σου λέει βρε παιδιά… έρχεται και σου λέει ε εντάξει μην πληρώσετε και κανένα μισθό, για 1-2 μήνες χωρίς μισθούς. Άρα λοιπόν έχω… έχουμε πολύ… άρα για αυτό λέω, παιδιά ομοψυχία και δύναμη. Δηλαδή δεν είναι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή ένα κομματικό πράγμα, είναι ένα μεγαλύτερο πράγμα, είναι όλη η Ελλάδα». 

Ads