Απειλούν με θάνατο ή με ισόβια  τους βουλευτές που θα τολμήσουν να ψηφίσουν πρόταση υπέρ της σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, αν και όποτε αυτή έρθει στη Βουλή. Δεν πρόκειται για αγνώστους. Το εξώδικο με τις πρωτοφανείς απειλές που εστάλη στους βουλευτές υπογράφεται από τέσσερις Παμμακεδονικές οργανώσεις (Μακεδονίας, Καναδά, Ν. Αφρικής, Αυστραλίας).

Ads

Δεν είναι άλλες από τις οργανώσεις που βρίσκονταν πίσω από τη διοργάνωση των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό. Τα συλλαλητήρια τα οποία είχαν έντονο χρυσαυγίτικο χρώμα και τα οποία τελικά η ΝΔ δεν καταδίκασε ποτέ. Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα χειροκρότησε εκ των υστέρων αφού πρώτα ο Αντώνης Σαμαράς τα τροφοδότησε επιβάλλοντας στην παράταξη της ΝΔ τη δική του σκληρή δεξιά ατζέντα και κατεβάζοντας ακόμη και γαλάζιους βουλευτές στην πρώτη γραμμή των συγκεντρώσεων.

Οι διοργανωτές αυτών των συλλαλητηρίων είχαν σε κάποιες περιπτώσεις σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή ενώ σε κάποιες άλλες με ιδιαίτερα υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης – εις εκ των διοργανωτών είναι κουμπάρος του – και ο πρώην πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς.

Οι επικεφαλής διοργανωτές είναι και οι υπογράφοντες το εξώδικο που έφτασε στη Βουλή απειλώντας με… κρεμάλες. Συγκεκριμένα υπογράφουν η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών Υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη αλλά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, Γεώργιος Τάτσιος.

Ads

Η Νίνα Γκατζούλη είναι εκπρόσωπος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου και πρόεδρος στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου με έδρα τη Νέα Υόρκη και ελληνικό παράρτημα στην Κατερίνη. Στις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου ανήκει και η “Παμμακεδονική ΑΕ” των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχε ιδρυθεί το 1947 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού στους κόλπους της ομογένειας, και στήριξε με θέρμη την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία. Επίσης επί προεδρίας της κυρίας Γκατζούλη η οργάνωση είχε στοχοποιήσει ερευνήτριες του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) καταγελώντας τες για «φιλοσκοπιανή προπαγάνδα».

Η Νίνα Γκατζούλη πριν από τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό είχε συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και δήλωσε ταύτιση απόψεων με τον πρώην πρωθυπουργό. Επί των ημερών του είχε ταχθεί, υπογράφοντας σχετικά κείμενα κατά του αντιρατσιστικού νόμου και της ανέγερσης τεμένους στην Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τάτσιος δημιούργησε την Ομοσπονδία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας Ελλάδας για να αποτρέψει την οικειοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης των Μακεδόνων από τους βόρειους γείτονές μας. Όπως ο ίδιος έχει πει σε ιστοσελίδα της Μακεδονίας η Ομοσπονδία δημιουργήθηκε μετά «την καταχρηστική οικειοποίηση των σλαβόφωνων ιδιωμάτων εκ μέρους “αυτονομιστών” Μακεδόνων και τη σαλαμοποίηση των βασικών στοιχείων της μακεδονικής παράδοσης (τραγούδι, χορός, ενδυμασία και μουσική) με την αντίστοιχη παράδοση των βορείων γειτόνων».

Μετά τις καταγγελίες του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για τις απειλές των Παμμακεδονικών Ενώσεων κατά των βουλευτών, ο Γιώργος Τάτσιος σε δήλωση – απάντηση υποστήριξε ότι τα εξώδικα που έστειλαν στους 300 βουλευτές εκφράζουν τις θέσεις όσων μετείχαν στα συλλαλητήρια, τόσο του 2018 όσο και του 1992. Το ίδιο υποστήριξε και η Νίνα Γκατζούλη: «Οι δηλώσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων και της ΠΟΠΣΜ στο εξώδικο εκφράζουν τις θέσεις του ελληνισμού που διατρανώθηκαν στα δυο μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και σε συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό».