To «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα θα λάβουν άστεγοι, στους οποίους θα διατεθεί, μέσω των αρμόδιων φορέων, ποσό 20 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες στέγασης και σίτισης, ένστολοι, στους οποίους θα διατεθούν άπαξ περίπου 35 εκατ. ευρώ συνολικά, μόνο με εισοδηματικά κριτήρια (το επίδομα των 500 ευρώ θα αφορά περίπου 68.000- 70.000 ένστολους), και ανασφάλιστοι για τους οποίους θα διατεθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη, για ένα έτος, της υγειονομικής περίθαλψής τους. Οι τρεις κατηγορίες αποφασίστηκαν κατά την σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, παρόντος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και των Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη. 

Ads

Παρόλα αυτά, ακόμη μένουν ανοιχτά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου το γενικό κονδύλιο (πλην ένστολων) για το «κοινωνικό μέρισμα» θα ανέλθει σε περίπου 480 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να κρατηθεί από το συνολικό ποσό ένα ειδικό αποθεματικό περίπου 20 εκατ. ευρώ για τους άνεργους που προστέθηκαν το 2013 (τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφορούν τα εισοδήματα του 2012). Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των ένστολων, το «κοινωνικό μέρισμα» θα αφορά σε 800.000- 1.000.000 άτομα.

Ο «γενικός κανόνας» είναι τα 500 ευρώ ως ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και ενδέχεται να ανέλθει σε 800 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά ή στα 1.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια (πλην περιουσιακών), αναμένεται να αρχίζουν από τις 4.000 ευρώ/ετησίως και να κλιμακώνονται έως τις 10.000- 11.000 ευρώ/ετησίως για τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Ads

KKE: Ψίχουλα το κοινωνικό μέρισμα

Ψίχουλα χαρακτηρίζει το κοινωνικό μέρισμα το ΚΚΕ. Όπως αναφέρει «τα ψίχουλα, που δίνει η κυβέρνηση στην πιο ακραία φτώχεια και τα οποία θα εξανεμιστούν πριν καν φτάσουν στον προορισμό τους, δε μπορούν να κρύψουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί με το νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των μονοπωλίων».

Τέλος το ΚΚΕ καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την 1η Απριλίου, με αφορμή τη συνεδρίαση στην Αθήνα του Ecofin – Eurogroup και αλλά και στην πανεργατική απεργία στις 9 Απριλίου.

Για “ψίχουλα” κάνουν λόγο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μέσω του Νότη Μαριά.