Ο «καλός» και ο «κακός μπάτσος» δεν έφυγαν ποτέ, το προ 12ης Ιουλίου θρίλερ βάζει υποψηφιότητα μερικής… επανάληψης πέριξ της 15ης Αυγούστου και οι σκληροί των δανειστών δείχνουν, για μια ακόμη φορά, διατεθειμένοι να δοκιμάσουν τα όρια των πολιτικών αντοχών της κυβέρνησης.

Ads

Το στοίχημα αυτή τη φορά είναι το εάν θα αποδειχθεί εφικτό, όπως επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, να κλείσει έως τον Δεκαπενταύγουστο και να ψηφιστεί έως τις 18 του μήνα η μεγάλη συμφωνία για το τρίτο πακέτο, ή το εάν η Ελλάδα θα οδηγηθεί ξανά σε μια παρατεινόμενη εκκρεμότητα υπό τον διαρκή κίνδυνο του ατυχήματος.

Όχημα αυτής της νέας παράτασης γίνεται το γνωστό σενάριο του δεύτερου δανείου – γέφυρα για να αποπληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δις ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, ένα σενάριο που δείχνουν να ευνοούν η σκληρή γερμανική πλευρά και το ΔΝΤ.

Αναλαμβάνοντας και πάλι το ρόλο του «κακού μπάτσου» αμφότεροι, αν και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν δείχνουν καμία σπουδή να κλείσει άμεσα η συμφωνία για το νέο δάνειο μέσω του ESM. O χερ Σόιμπλε επιλέγει μεν εσχάτως τη δημόσια σιωπή, οι διαρροές ωστόσο στα γερμανικά media προδίδουν νέα παιχνίδια με τον χρόνο. Το Focus, επικαλούμενο έγγραφο εσωτερικής ενημέρωσης της γερμανικής κυβέρνησης έγραψε ότι «είναι πολύ δύσκολο να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στα τρέχοντα στενά χρονοδιαγράμματα», το δε Reuters μετέδωσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε κλειστή ενημέρωση γερμανών βουλευτών εξέφρασε τον προβληματισμό του για την μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πρώτη τουλάχιστον φάση του νέου προγράμματος.

Ads

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου στις επαφές της με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βάζει στο τραπέζι θέματα τα οποία απαιτούν τουλάχιστον μήνες σε επίπεδο πολιτικής και νομοπαρασκευαστικής προετοιμασίας. Στη συνάντησή της με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσκαλώτο και Γιώργο Σταθάκη φέρεται να έθεσε λίστα με 16 μείζονες παρεμβάσεις, από την πλήρη επανεξέταση του φορολογικού έως τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανασυγκρότηση του δημοσίου, ενώ και στην χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, παρά το «πολιτισμένο κλίμα» που καταγράφηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άνοιξε πλήρως το φάκελλο του ασφαλιστικού. Κατά τις ίδιες πηγές, το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που τίθενται προς συζήτηση είναι διαπραγματεύσιμο, ωστόσο δεν είναι δυνατό να κλείσει ολόκληρη η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έως τις… 20 Αυγούστου.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ, με δεδομένη πλέον τη θέση ότι δεν μετέχει σε νέα χρηματοδότηση εάν δεν συμφωνηθεί ελάφρυνση του χρέους, χρησιμοποιεί αυτή την τακτική για να πιέσει τους ευρωπαίους με όμηρο, ξανά, την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, οι γνωστές φράξιες της γερμανικής πλευράς που δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα του Grexit εκμεταλλεύονται το βαρύ πακέτο που ζητά το ΔΝΤ και προωθούν υπογείως τη νέα παράταση της ελληνικής «εκκρεμότητας» – μια παράταση, που θα μπορούσε να εγκλωβίσει και πάλι την Αθήνα σε συνθήκες ελεγχόμενης ασφυξίας.

Πρόκειται για το σενάριο που προσπαθεί, πάσει θυσία, να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση και προς τούτο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το, ουσιαστικό πλέον, ρήγμα, στους κόλπους των δανειστών. Μετά το σοκ και των ωμό εκβιασμό της 12ης Ιουλίου, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή με το Βερολίνο και δεν είναι τυχαία η νέα χθεσινή παρέμβαση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και η δήλωσή του στο «Εθνος» ότι «η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί εάν τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις της 12ης Ιουλίου».

Στην κατεύθυνση της «διευκόλυνσης» της ελληνικής κυβέρνησης κινείται και η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα ότι «η ύφεση θα ληφθεί υπ’ όψιν στον καθορισμό των δημοσιονομικών στόχων».

Τις «αμοιβαίες δεσμεύσεις» της 12ης Ιουλίου σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, να αναδείξει στο μέγιστο βαθμό το επόμενο διάστημα και ο πρωθυπουργός ενεργοποιώντας όποτε χρειαστεί και την απ΄ευθείας επαφή με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το κατά πόσο και ποιούς καρπούς, ωστόσο, μπορεί να αποδώσει αυτή η εκμετάλλευση του «ευρωπαϊκού ρήγματος» μένει να φανεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Με δεδομένη δε την εμπειρία του πεντάμηνου διαπραγματευτικού θρίλερ καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν υπάρχει και ουδείς, ακόμη κι ο πιο αισιόδοξος στην κυβέρνηση, δεν ποντάρει τα ρέστα του ακόμη και στον «καλό μπάτσο»…