Με επιτόκιο 4,95% και κουπόνι στα 4,75% αντλήθηκαν χθες από τις αγορές 3 δις ευρώ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοινώθηκε, η προσφορά ανήλθε στα 20 δις από περίπου 550 επενδυτές. Ποιοί όμως αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα;  

Ads

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το 47% καλύφθηκε από επενδυτές από τη Μεγάλη Βρετανία, το 31% από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, 15% από χώρες εκτός Ευρώπης, κυρίως από τις ΗΠΑ, και το 7% από Ελληνες ιδιώτες επενδυτές.

Ειδικότερα, το 49% των ομολόγων αγόρασαν θεσμικοί επενδυτές, το 33% hedge funds, το 14% τράπεζες και το 4% ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, ο χρηματιστηριακός αναλυτής, Πάνος Παναγιώτου, με άρθρο του στο tvxs.gr, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το δίκαιο υπό το οποίο εκδόθηκαν τα ομόλογα – το αγγλικό. «Μετά την κάτω από πίεση επίσημη επιβεβαίωση από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, λίγες μόνο ώρες πριν την δημοπρασία των ελληνικών ομολόγων, ότι η έκδοση τους θα πραγματοποιηθεί υπό ξένο δίκαιο και μάλιστα Αγγλικό (κάτι που αποτελεί πρωτοφανές γεγονός για χώρα της ευρωζώνης) μένει στον Τύπο και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσουν τα πλήρη στοιχεία για το νομικό καθεστώς κάτω από το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα για να εξακριβωθούν οι ακριβείς νομικές δεσμεύσεις στις οποίες συμφώνησε εκ μέρους της η κυβέρνηση», γράφει ο αναλυτής.

Ads

«Πρόκειται για μια πολύ “ακριβή” έξοδο που αποδυναμώνει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της χώρας, ενώ δεν σηματοδοτεί την έξοδο από το μνημόνιο», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι η κίνηση αυτή «εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες μιας κυβέρνησης που παραπαίει». «Δεν μπορούν να συγκαλύψουν το τεράστιο έγκλημα εις βάρος της χώρας, αποτέλεσμα της τακτικής του καλού μαθητή της κας Μέρκελ, που όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται για την βιώσιμη αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά προσθέτει και νέα βάρη σε μια οικονομία που δεν μπορεί να τα σηκώσει», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου μιλώντας για προσυμφωνημένα για μετά τις εκλογές νέα μέτρα.

«Η πολιτική μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώνεται σε σημείο σήψης…», σχολίασε απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Παράλληλα είπε ότι «είναι διαρκές έγκλημα να συνεχίζεις να προσπαθείς μικρόψυχα να απαξιώσεις την επιτυχία της πατρίδας σου, που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο». 

Διαβάστε ακόμη: Λαγκάρντ: Το κούρεμα έπρεπε να γίνει νωρίτερα

Από την άλλη πλευρά, τα γερμανικά ΜΜΕ είδαν πολύ θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν και τονίζουν ότι θα ήταν λάθος να λέει κανείς πως η κρίση ξεπεράστηκε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, «οι επενδυτές κατακλύζουν την Ελλάδα με λεφτά» γράφει το Spiegel ενώ το πρακτορείο Dow Jones μεταδίδει ότι οι προσφορές άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ.

«Η θαυματουργή ανάρρωση της Αθήνας», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Die Welt, που τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από το στίγμα της χρεοκοπημένης χώρας. Ο σχολιαστής εκτιμά ότι η επιστροφή στις χρηματαγορές είναι ένα εντυπωσιακό νέο, καθώς καμία άλλη χώρα δεν έχει καταφέρει ποτέ μέσα σε μόλις δυο χρόνια μετά από μια επαπειλούμενη χρεοκοπία να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών.

Η Bild διερωτάται εάν έχουμε ένα οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα, ενώ η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Επιστροφή των Ελλήνων», μολονότι η τρόικα δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένη με το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων και επισημαίνει ότι θα ήταν λάθος να υποστήριζε κάποιος ότι η κρίση πέρασε.

Η εβδομαδιαία Die Zeit επισημαίνει ότι με την έκδοση 5ετούς ομολόγου η Ελλάδα θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση της χώρας. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει αλλά και μείωση των επιτοκίων, προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές απόδοση ύψους 5%. Προφανώς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει πολλά λεφτά για την πολιτική των συμβόλων.

Η Mannheimer Morgen επισημαίνει ότι «εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει και πάλι σε δυσκολίες –το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση- τότε περιμένει ήδη το πακέτο βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων, το οποίο είναι γεμάτο και με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Είτε το θέλει, είτε όχι, (ο γερμανός φορολογούμενος) παρέχει επίσης εγγυήσεις για το ομόλογο των Ελλήνων».

Η Neue Presse: «Η Αθήνα δανείστηκε 3 δις ευρώ από τις κεφαλαιαγορές. Μια απροσδόκητα σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης. Ωστόσο παραμένει το ερώτημα εάν οι επενδυτές έχουν πειστεί όντως από την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ή από τη βούληση της ευρωζώνης να παρέμβει, σε περίπτωση ανάγκης, εκ νέου χρησιμοποιώντας τα χρήματα των φορολογουμένων. Πρόκειται (…) για ένα μικρό βήμα εξόδου από την κρίση, πολύ πιο δύσκολη θα είναι η κοινωνική ανασύνταξη της χώρας, να δημιουργηθούν δηλαδή επιτέλους θέσεις εργασίας. Όσο το ένα τρίτο σχεδόν των νέων δεν έχουν δουλειά, δεν χρειάζεται καν να σκέφτεται κανείς το τέλος της κρίσης».