Υπεκφυγή, τρικ, έμμεσος εθνικός διαχασμός, κίνηση απελπισίας είναι ορισμένα από τα σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σημερινή κίνηση του πρωθυπουργού να προαναγγείλλει δημοψήφισμα για τη συμφωνία «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Όλα τα κόμματα απορρίπτουν τις εξαγγελίες Παπανδρέου και ζητούν επιτακτικά εκλογές ως τη μόνη λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Ads

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών έθεσε ως μοναδική λύση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του στο Mega, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παίξει σε μια βραδιά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και χαρακτήρισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ως «έμμεσο εθνικό διχασμό». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «πατάει γκάζι και πηγαίνει κατευθείαν προς τον γκρεμό».

Υπεκφυγή χαρακτήρισε την επιλογή δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως δεν καλύπτει το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Παράλληλα, επέμεινε πως η καλύτερη λύση είναι οι εκλογές. Μιλώντας στο Alter, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τρικ του πρωθυπουργού για να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπισία, τόνισε και διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να υπάρξει μια συντριπτική υπέροχή του «όχι» στην υποτέλεια.
 
Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων τάχθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, χαρακτηρίζοντάς τες ως τη μόνη ευθεία, καθαρή και έντιμη πολιτική λύση. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αρνητική πρωτοβουλία γιατί δεν παρατίθενται όλα τα στοιχεια για το συγκροτούμενο δημοψήφισμα».
 
Για κίνηση που οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες, έκανε λόγο ο Λα.Ο.Σ. Κατά τον Λα.Ο.Σ. πρόκειται για επικίνδυνη επιλογή, καθώς οι πολίτες δεν θα κληθούν να επιλέξουν ναι ή όχι στο νέο δάνειο, αλλά ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύει το νέο δάνειο και συνεπώς, η απάντηση του λαού προδιαγράφεται αρνητική λόγω των νέων σκληρών μέτρων που θα εμπεριέχει. Παράλληλα, μίλησε για «τυχοδιωκτική πολιτική» και «τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «τολμήσει» και να ζητήσει μυστική ψηφοφορία. «Στο επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι θέλει να την σφραγίσει, με ένα εξίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα. Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κ. Παπανδρέου».

Η Δημοκρατική Συμμαχία ζήτησε εκλογές αντί για δημοψήφισμα. «Για μια ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια για να διασώσει το μέλλον το δικό του και του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτή τη μικροκομματική στόχευση θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές της. Είναι καλύτερα αντί να ζητήσουμε από το λαό να πει τι «δεν θέλει», να ζητήσουμε να επιλέξει τι θέλει μέσα από εθνικές εκλογές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ads

«Κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει: «Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το ναι στη νέα σύμβαση. Το δημοψήφισμα πρόκειται να διεξαχθεί με έναν αντιδραστικό νόμο και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τη θέση του ΚΚΕ με εκείνη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων, παρότι αυτή είναι διαμετρικά αντίθετη, ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης ταυτίζεται με της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και των παρατρεχάμενών τους».
 
«Οι “αναγγελίες” περί δημοψηφισμάτων με το οποιοδήποτε περιεχόμενο και αν έχουν – στην συγκεκριμένη- χρονική συγκυρία, είναι άλλοθι για αυτούς, οι οποίοι επιθυμούν μόνο την καρέκλα της εξουσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.

«Το ζεύγος Παπανδρέου-Βενιζέλος για να αποσείσουν τις προσωπικές τους ευθύνες για την κατά 50% πτώχευση της Ελλάδας καταφεύγουν στον εκβιασμό του δημοψηφίσματος», επισήμανε η Δράση σε ανακοίνωσή της.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι  σχολίασαν πως «εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα για μια συμφωνία που παραμένει ακόμη θολό τοπίο, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να εκμεταλλευθεί πολωτικά διλήμματα σε μια ήδη πολωμένη και καθόλου νηφάλια κοινωνία. Σκεφτείτε μόνο να είχαν κάνει δημοψήφισμα το καλοκαίρι για τις συμφωνίες της 21ης Ιουλίου που τότε εκθειάζονταν και σήμερα απορρίπτονται από όλους ως ανεπαρκείς και μη βιώσιμες…», χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη την προσφυγή στις κάλπες.