Ποινική δίωξη σε βάρος της Κατερίνας Σαββαΐδου, γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, καθώς στις 12 Ιανουαρίου του 2015, σε προεκλογική περίοδο, έδωσε χρονικό περιθώριο εντός έτους, και όχι ενός μήνα όπως ορίζει ο νόμος, στους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να αποδώσουν στο Δημόσιο το 20% που εισπράττουν για λογαριασμό του επί της αξίας των διαφημίσεων.

Ads

Ειδικότερα, ο νόμος προβλέπει πως ο ειδικός φόρος εισπράττεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και αποδίδεται στο Δημόσιο την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου. Η απόφαση της 12ης Ιανουαρίου από την Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες αργότερα στο ΦΕΚ, προέβλεπε ότι η δήλωση μπορεί να υποβληθεί  μέχρι την 20ή Ιανουαρίου για έσοδα του προηγούμενου έτους.

Η έρευνα σε βάρος της Κατερίνας Σαββαΐδου ξεκίνησε μετά από μήνυση δικηγόρου που κατατέθηκε στον ‘Αρειο Πάγο και διαβιβάστηκε από τον αντεισαγγελέα Αθ. Κατσιρώδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.