Παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του γενικού γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, Γιάννη Καπελέρη, καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών έδωσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης. Ο Γιάννης Καπελέρης, που αρνείται τις κατηγορίες, υπέβαλε την παραίτησή του μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ζήτησε την παραίτησή του ώστε να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα. 

Ads

 
Η παραγγελία για τη δίωξη αφορά τις καταγγελίες, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη είσπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.
 
Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζητά να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.
 
Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».
 
Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση, που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.
 
Η προκαταρκτική, που διενήργησε ο κ. Μουζακίτης, ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Δ. Σπινέλη, περί ύπαρξης «παραμηχανισμού» εντός του υπουργείου Οικονομικών που αδρανοποιούσε-μπλόκαρε την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.
 
Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου ενώπιον του κ. Μουζακίτη και, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Φέρεται επιπλέον, να υποστήριξε ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με σχετική ανακοίνωση, ζήτησε την παραίτηση του Γιάννη Καπελέρη (ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ) και ο γενικός γραμματέας παραιτήθηκε λίγες ώρες αργότερα. «Υπέβαλα την παραίτησή μου για λόγους ευθιξίας» δήλωσε ο Γιάννης Καπελέρης, που αρνείται ότι ενήργησε με δόλο και κάνει λόγο για ένα σύστημα που παρουσίαζε  «τεχνικά προβλήματα». 

Καπελέρης: «Κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε»
 
«Κανένα πρόστιμο δεν διαγράφηκε και σε καμία περίπτωση οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις δεν σημαίνουν λαθρεμπορική πράξη», δήλωσε από την πλευρά του, ο Γ. Καπελέρης, ο οποίος παραιτήθηκε χθες από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη για άσκηση δίωξης σε βάρος του.
 
Μιλώντας στη ΝΕΤ ο κ. Καπελέρης απέδωσε τις εκπρόθεσμες ενημερώσεις σε προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Όπως επισήμανε, τα σχετικά πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος, η οποία καθυστέρησε λόγω των εξελίξεων.

Ads

Στηρίζει Καπελέρη η Ομοσπονδία Πρατηριούχων

«Άδικη και λανθασμένη» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Υγρών Καυσίμων την απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ι. Καπελέρη, για την γνωστή εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα «Ήφαιστος».

Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι έχει επισημάνει κατ΄ επανάληψη ότι τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. «Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον Ήφαιστο. Αφότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά», εξηγεί η ομοσπονδία.
Δηλώνει δε ότι, η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ομοσπονδίας ενώ από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει εξάλλου ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.

«Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά», καταλήγει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.

Αντιδράσεις κομμάτων
 
Για «μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, σημειώνοντας πως το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.
 
Για όλα αυτά, «δεν αρκεί η καθυστερημένη απομάκρυνση του κ. Καπελέρη», αλλά απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις, δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης και πρόσθεσε πως «σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».
 
«Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.
 
Τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την Εκτελεστική Εξουσία», εξέφρασε ο ΛΑΟΣ. «Περιμένουμε μία έντιμη απάντηση από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών. Ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε πως η παραγγελία για την άσκηση της δίωξης «εγείρει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης για την τρικομματική συγκυβέρνηση και επιβάλλει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ζητήσει την άμμεση παραίτησή του εως ότου εκκαθαριστεί δικαστικά η ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση στην οποία εμπλέκεται». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέδεσε την υπόθεση με τα σχέδια που είχε το υπουργείο Οικονομικών για ανάθεση των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι Εφετών, όπως είναι οι νυν υπηρετούντες στην υπηρεσία (Πεπόνης και Μουζακίτης), οι οποίοι αντέδρασαν έντονα υποβάλλοντας τις παραιτήσεις τους. «Την ώρα που καλπάζει η ανεργία και περικόπτονται άγρια μισθοί, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, αποτελούν πρόκληση ενέργειες και ρυθμίσεις που προστατεύουν την ασυλία και διαιωνίζουν την ατιμωρησία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών». κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
 
Υπέρ της συγκρότησης ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, απαλλαγμένου από τις λογικές του συμβιβασμού τάχθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ η Ελεάννα Ιωαννίδου, από τους Οικολόγου Πράσινους τόνισε την ανάγκη να πέσει «άπλετο φως» όχι μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση, «αλλά συνολικά στις σκοτεινές “φορολογικές διευκολύνσεις” του τύπου 4-4-2 που συντέλεσαν στα σημερινά δημοσιονομικά αδιέξοδα».
 
«Ακόμη μια φορά φαίνεται πως η ασυλία της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας είναι εγγενής στο πολιτικό σύστημα και η διαφθορά αφορά στα υψηλότερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού. Ελπίζουμε να μην παρεμποδιστεί στο εξής η Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.