Ποινικές διώξεις για συγκάλυψη μιας υπόθεσης βιασμού ανηλίκου από ανήλικο, που ήταν και οι δύο τρόφιμοι του Παπάφειου ιδρύματος Θεσσαλονίκης, παρήγγειλε η εισαγγελέας Εφετών μετά την αποκάλυψη ότι η διοίκηση του ιδρύματος και ο διευθυντής του, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, φέρονται ότι κρατούσαν κρυφή σχετική αναφορά κοινωνικής λειτουργού, προκειμένου να μη βλάψουν το όνομα του ιδρύματος.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν οι βιασμοί επαναλήφθηκαν λίγους μήνες μετά με θύμα το ίδιο ανήλικο αγόρι και τότε έγινε αναφορά στις εισαγγελικές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί φέρεται να είχε καταγγείλει τον βιασμό του από μεγαλύτερο τρόφιμο του ιδρύματος το 2012, αλλά η κακοποίηση θα έμενε στην αφάνεια αν δεν βιαζόταν άλλες δύο φορές και δεν κατέληγε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διεύθυνση του «Παπαφείου» αρχικά αντιμετώπισε το περιστατικό σαν να μη συνέβη ποτέ και, παρότι η κοινωνική λειτουργός του ιδρύματος είχε ενημερώσει τη διοίκηση, χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες ώσπου να ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, όμως από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διαπιστώθηκε ότι η υπόθεση των βιασμών είχε ξεκινήσει μήνες νωρίτερα κι έτσι παραγγέλθηκε ξεχωριστή έρευνα για τις ευθύνες των διοικούντων το ίδρυμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις ο διευθυντής του ιδρύματος που είναι ιερέας, μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος ως πρόεδρος του «Παπαφείου».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε τη δικογραφία πρότεινε να τεθεί στο αρχείο, ωστόσο η αρχειοθέτησή της δεν εγκρίθηκε από την εισαγγελία Εφετών, που τη γύρισε πίσω με την εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του διευθυντή του ιδρύματος και όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, στην ξεχωριστή δικογραφία που σχηματίστηκε αποτυπώνονται όλες οι ενέργειες για το «κουκούλωμα»του πρώτου περιστατικού βιασμού του ανήλικου τροφίμου του Παπάφειου. Μάλιστα, περιλαμβάνεται και η σχετική αναφορά που έκανε από την πρώτη στιγμή η κοινωνική λειτουργός που πληροφορήθηκε το συμβάν από το ίδιο το παιδί-θύμα του βιασμού.

Για την υπόθεση δεν θέλησαν να μιλήσουν δημόσια ούτε ο τότε νομικός σύμβουλος του ιδρύματος ούτε ο ψυχολόγος που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο όταν συνέβη το περιστατικό, ενώ καμιά δήλωση δεν έγινε από τον μητροπολίτη.