Ads

Ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α’ Αθήνας Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, που κρίθηκε ένοχος για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου (927/1979), και συγκεκριμένα για προτροπή σε ρατσιστική βία.

 
Η κατηγορία σε βάρος του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής αφορά δηλώσεις του στο ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση με τίτλο «The Cleaners» που προβλήθηκε από τον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, σε βάρος μεταναστών, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει «μιάσματα», «υπάνθρωπους» κ.ά., ενώ είχε αναφερθεί σε δημιουργία κρεματορίων για «να τους κάνουμε σαπούνια… για τα αμάξια και τα πεζοδρόμια».

Ads

Το υλικό είχε καταγραφεί την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2012 και είχε προβληθεί τον Μάρτιο του 2013. Για το θέμα είχε διαταχθεί από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας απεστάλη στην Εισαγγελία απόσπασμα από το εν λόγω ντοκιμαντέρ. Τελικά απαγγέλθηκε κατηγορία σε βάρος του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη τον Ιούλιο του 2013.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε καταδίκη του κατηγορουμένου, κρίνοντας ότι «πράγματι εκφράστηκε δημόσια με τρόπο που παρακινούσε σε πράξεις βίας και μίσους κατά ανθρώπων άλλης φυλής».
 
Απολογούμενος ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν εννοούσε όσα κατέγραψε ο σκηνοθέτης. «Ο Γεωργούσης μας έκανε ερωτήσεις γελοίες, και του κάναμε πλάκα και γελάγαμε. Και για αυτό έρχομαι κατηγορούμενος εδώ» σημείωσε. Αρχικά μάλιστα υποστήριξε πως στο επίμαχο υλικό αναφερόταν σε «λαθρομετανάστες», ενώ στη συνέχεια είπε απολογούμενος πως οι θέσεις του αφορούσαν «αριστερούς».
 
Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό που προβάλει από την αρχή της υπόθεσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του επίδικου βίντεο είναι προϊόν υποκλοπής, γιατί ο κινηματογραφιστής αν και του ζήτησαν να μην καταγράφει «συνέχιζε να τραβάει παρανόμως μία ιδιωτική συζήτηση».
 
Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες που ήταν παρόντες στην επίμαχη βιντεοσκόπηση, άλλοι εκ των οποίων υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο περί αστείων τα όσα είπε ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, ενώ κάποιοι είπαν ότι «έγινε χαβαλές».