Ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν  να δικαστούν σήμερα οι συλληφθέντες της αστυνομικής επιχείρησης σε τρία υπό κατάληψη κτίρια που λειτουργούσαν και ως χώροι φιλοξενίας προσφύγων.

Ads

Πρόκειται για το κτίριο του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην οδό Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα (το οποίο μετά την εκκένωση γκρεμίζουν μπουλντόζες), τη Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ 34 δίπλα στην πλατεία Άθωνος και το Μανδαλίδειο κτίριο στην λεωφόρο Νίκης, τα οποία εκκενώθηκαν μετά από παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ενώ είχαν προηγηθεί μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες των τριών κτιρίων, δηλαδή από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το ΑΠΘ και από τον ιδιoκτήτη της πολυκατοικίας αντίστοιχα.

Ποινή φυλάκισης 4 μηνών επέβαλε, για κάθε έναν από τους έξι συλληφθέντες στο υπό κατάληψη «Μανδαλίδειο Μέγαρο,» το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Εκκένωση τριών καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη από την αστυνομία

Ads

Οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων». Για όλους τους κατηγορούμενους το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινή για 3 χρόνια, εκτός από τον 6ο κατηγορούμενο, για τον οποίο η ποινή μετατράπηκε προς 5 ευρώ, ημερησίως.

Όλοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζαν ότι η παραμονή τους ήταν παράνομη, ενώ έκαναν λόγο για «κατάληψη στέγης», τονίζοντας ότι εάν τους εζητείτο θα αποχωρούσαν.

Πανεπιστημιακοί που κατέθεσαν ως μάρτυρες αναφέρθηκαν στα στατικά προβλήματα του κτιρίου – το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΑΠΘ – όπως επίσης στο γεγονός ότι το οίκημα δεν χρησιμοποιείτο για τις διδακτικές ανάγκες του Ιδρύματος. Κατέθεσαν δε, ότι υπήρχε «σιωπηρή ανοχή» από τις προηγούμενες πρυτανικές Αρχές σε ό,τι αφορά την παρουσία των«ενοίκων».

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν τρεις συγκατηγορούμενοί τους, που τελικώς κρίθηκαν αθώοι λόγω έλλειψης δόλου, ανάμεσα στους οποίους δύο νεαροί Ιταλοί που φιλοξενήθηκαν στο κτίριο, κάνοντας στάση στο ταξίδι τους προς τη Σαμοθράκη, κι ένας φοιτητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που επίσης δήλωσε φιλοξενούμενος.

Στην αθωωτική πρόταση που έκανε για την περίπτωσή τους ο εισαγγελέας της έδρας, τόνισε ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για δημόσια περιουσία.

Όσον αφορά τους συλληφθέντες των δύο άλλων καταλήψεων, δηλαδή του παλιού Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος» στην Άνω Τούμπα, και του 8όροφου επί της οδού Καρόλου Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι δίκες τους αναβλήθηκαν για τις 3 και 5 Αυγούστου, αντίστοιχα.

Κατόπιν το Πλημμελειοδικείο αποφάσισε να τους αφήσει όλους ελεύθερους.

Για την κατάληψη στην οδό Καρόλου Ντηλ κατηγορούνται 60 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας, προερχόμενα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία κ.ά.) που συμμετείχαν στο «No Border Camp».

Πέντε κοπέλες, τέσσερις Γερμανίδες και μία Ελληνίδα, διώκονται για την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος», ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τις δίκες, επειδή δεν κατέστη εφικτό να παραστούν διερμηνείς για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Επίσης, στην περίπτωση της «Καρόλου Ντηλ» δεν εμφανίστηκε ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Της αστυνομικής επιχείρησης προηγήθηκαν εγκλήσεις από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Ειδικότερα όσον αφορά το «Μανδαλίδειο», όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, είχε σταλεί στις 10 Ιουνίου έγγραφο των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ προς την εισαγγελία Θεσσαλονίκης, με το οποίο ζητούσαν να εκκενωθεί και να σφραγιστεί το οίκημα.