Mειώσεις στις νέες συντάξεις από 15% έως και 30%, βαθιές περικοπές – έως και κατάργηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες – του ΕΚΑΣ και μια γκρίζα ζώνη ως προς την προστασία ή μη των υφιστάμενων, κύριων συντάξεων μετά το 2018 περιλαμβάνει το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, το οποίο από χθες βρίσκεται στα χέρια των δανειστών και των πολιτικών αρχηγών.

Ads

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας στους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προστατεύει στην πράξη τους νυν χαμηλόμισθους και μελλοντικούς χαμηλοσυνταξιούχους και περιλαμβάνει εκτεταμένες μειώσεις συντάξεων κυρίως για τους επαγγελματίες και υψηλόμισθους εργαζομένους που βγαίνουν στην σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Οι μεγάλες ανατροπές για τους νέους συνταξιούχους έρχονται μέσα από την εισαγωγή των νέων κλιμακωτών ποσοστών αναπλήρωσης και τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου: Οι δύο αυτές αλλαγές, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, σημαίνουν ότι για εργασία 40 ετών το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφώνεται πλέον περί το 60%. Πρόκειται για ένα μοντέλο που οδηγεί όσους θα πάρουν συντάξεις πάνω από 750 ευρώ να έχουν αποδοχές περί το 15% χαμηλότερες από τους αντίστοιχους υφιστάμενους συνταξιούχους. ‘Οσο ανεβαίνουν, δε, οι μισθολογικές και συντάξιμες αποδοχές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ψαλίδα, η οποία μπορεί να φθάσει και το 30% στις συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ.

Ουσιαστικά, εκείνοι που θα δουν και τις μεγαλύτερες περικοπές είναι οι εργαζόμενοι με υψηλές μισθολογικές αποδοχές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα.
Σημαντικές είναι οι επιβαρύνσεις και για τους αγρότες οι οποίοι θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να αυξάνονται σταδιακά από το 7% που είναι σήμερα στο 20% έως το 2019.

Ads

Θολό τοπίο παραμένει το τι θα γίνει και με τις υφιστάμενες κύριες συντάξεις μετά το 2018 και την λήξη του Μνημονίου, καθώς το σχέδιο Κατρούγκαλο προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής θα πρέπει να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους παλιούς συνταξιούχους και σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι η εξομοίωση αυτή δεν θα γίνει μέσω μειώσεων στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις αλλά με συμψηφισμό των αυξήσεων που, μετά το 2018, θα πάρουν πλέον μόνον οι νέοι συνταξιούχοι, πολλά σημεία ωστόσο παραμένουν ανοιχτά προς ερμηνεία.

Ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε χθες το βράδυ, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι η κυβέρνηση «εγγυάται» πως οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα μειωθούν ούτε μετά το 2018.
Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του υπουργείου Εργασίας, θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους, λαμβάνοντας μέριμνα ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις – κύριες και επικουρικές – στο ύψος που καταβάλλονται έως τη δημοσίευση του νόμου.

Μέχρι το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις και η διαφορά που θα προκύπτει θα διατηρείται ως προσωπική διαφορά που θα καταβάλλεται, αλλά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις.

Στο άρθρο 15, πάντως, του σχεδίου που παρουσιάστηκε χθες στους αρχηγούς των κομμάτων αναφέρεται ότι «μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, εφόσον το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων αυτών είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον υπολογισμό τους (…) το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, απομειούμενη μέχρι την τελική αντιστοίχιση με τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτηθούν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου αυτού. Εάν είναι μικρότερο, καταβάλλεται στο συνταξιούχο το αναλογούν υπολειπόμενο  ποσό της διαφοράς».