Βουλευτές του γερμανικού κόμματος «Αριστερά» κατέθεσαν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Χάιντς Ρίχτερ περί οφειλών της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σύμφωνα με τους βουλευτές, που επικαλούνται άρθρο του Spiegel, η θεωρία του Ρίχτερ αποτέλεσε θέμα «εσωτερικού σεμιναρίου» της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών. Βάσει αυτού διερωτώνται ποια η σχέση του Ρίχτερ με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και αν έχει λάβει κάποια αμοιβή. 

Ads

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, βασικό θέμα του «εσωτερικού σεμιναρίου» ήταν η θεωρία του Χάιντς Ρίχτερ πως το ελληνικό κράτος οφείλει στη Γερμανία από το τέλος της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα «3.000 έως 4.000 λίρες».

Οι βουλευτές της Αριστεράς Heike Hansel, Ulla Jelpke, Sevim Dagfelen και Niema Mobassat, με την ερώτησή τους ζητούν να μάθουν πότε πραγματοποιήθηκε αυτό το «εσωτερικό σεμινάριο», αν σε αυτό παρευρέθη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ποιο σκεπτικό πραγματοποιήθηκε, αν έχουν γίνει άλλα αντίστοιχα σεμινάρια και αν η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τις θέσεις του επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Επισής ρωτούν να μάθουν ποια είναι η σχέση του υπουργείου Οικονομικών με τον Χάιντς Ρίχτερ, αν λαμβάνει κάποια αμοιβή και αν το υπουργείο κάλεσε και άλλους καθηγητές και εμπειρογνώμονες που έχουν αντίθετη άποψη. Με δεδομένο τη διεξαγωγή του σεμιναρίου, ρωτούν αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει αναθεωρήσει τη θέση της για τις πολεμικές αποζημιώσεις, θέμα που όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα έχει κλείσει «πολιτικά και νομικά».

Ads

Το έγγραφο με την ερώτηση των βουλευτών της Αριστεράς: