Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, επιβεβαιώνει ότι υπάρχει στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγγραφο με σενάρια εργασίας για το ελληνικό ζήτημα που αναφέρονται α) σε ένα περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης β) σε δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, γίνεται λόγος για δάνειο ύψους 10 με 20 δισ ευρώ υπό τον όρο της υλοποίησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Η επαναφορά στο προσκήνιο του γερμανικού σχεδίου για νέο δάνειο, επομένως και για νέο μνημόνιο που θα ονομαστεί κάπως αλλιώς, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. O πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν υποστηρίξει ότι το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους, δηλαδή μέσα από ένα μείγμα ρυθμίσεων για την απομείωση του χρέους.

Ads

 
Το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι θα είναι εφικτή η ελληνική έξοδος στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και αυτή είναι άλλωστε η κυβερνητική ατζέντα στη μάχη των ευρωεκλογών/αυτοδιοικητικών εκλογών: Μνημόνια – Τρόικα τέλος, επιστροφή στην ανάκαμψη. Προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα, άλλωστε, έχει ξεκινήσει η παροχολογία και το μοίρασμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η ΝΔ επιλέγει ως ομάδες που θα επωφεληθούν τους ένστολους και του χαμηλοσυνταξιούχους (κάτω των 1.000 ευρώ) αγνοώντας πως υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, πολλοί από τους οποίους δεν παίρνουν καν επίδομα ανεργίας.
 
Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα έχουν τη Δευτέρα συνάντηση στην Αθήνα με τον ΥΠΟΙΚΟ Γ. Στουρνάρα και θα ζητήσουν μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Οι πιστωτές παρακολουθούν με έκπληξη και αμηχανία την άνεση με την οποία η κυβέρνηση μοιράζει το μνημόνιο και αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις που κατά καιρούς γίνονται για να αμφισβητηθεί το μέγεθος του πλεονάσματος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχει διαφορά το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι εταίροι με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά τις ευρωεκλογές, ενώ διπλωματικές πηγές θεωρούν πιθανό ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα αναλάβει επισήμως καθήκοντα το Νοέμβριο.
 
Στο μεταξύ ο Επίτροπος Ρεν και ο Σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Γκάμπριελ έχουν αναφερθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, ως πιθανό τελικό καταφύγιο της Ελλάδας. Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, οι αναφορές αυτές συνδέονται με τη διάθεση του ΔΝΤ να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα και την αναζήτηση εναλλακτικών, αλλά πρωτίστως δείχνουν την αντίληψη των εταίρων/πιστωτών για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ασχολείται βασικά με χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.