Βελτιωμένες προσφορές και από τα δύο επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν το 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών. Αυτό αποτελεί ένδειξη αφενός ότι υπάρχει η δυνατότητα υψηλότερου τιμήματος, αφετέρου οι προσφορές των δύο κοινοπραξιών δεν αποκλίνουν μεταξύ τους σε ποσοστό άνω του 15%. Οι βελτιωτικές προσφορές θα αξιολογηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Ads

Τα δύο επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν τον ΔΕΣΦΑ είναι τα εξής:

  • Κοινοπραξία των εταιρειών Snam S.p.A., Enagas Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. Οι δύο πρώτες είναι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, ενώ η βελγική Fluxys δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου. Οι τρεις αυτές εταιρείες είναι και εκ των μετόχων στην κοινοπραξία του TAP.
  • Κοινοπραξία των εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Οι Reganosa και Transgaz είναι διαχειριστές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ισπανίας και της Ρουμανίας, αντίστοιχα. Έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή στο σχήμα της EBRD, η οποία, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, κυριολεκτικά εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της τράπεζας λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Η συμμετοχή της EBRD αποτελούσε από αρκετούς αναλυτές θετική εξέλιξη, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και επομένως τη διαμόρφωση υψηλού τιμήματος για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια προοπτική συνηγορούσε επίσης η εκτίναξη της κερδοφορίας αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων που παρουσίασε ο Διαχειριστής το περσινό έτος.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 140,6% έναντι των 34,3 εκατ. του 2016. Σε ποσοστιαία βάση, εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, τα οποία 227,8 εκατ. στο τέλος του 2017 άγγιζαν τα 227,8 εκατ., παρουσιάζοντας άνοδο 56,1% συγκριτικά με τα 145,9 εκατ. που ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2016.  

Πωλητές είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια (35%) και το ΤΑΙΠΕΔ (31%).

Δήλωση Σταθάκη

Το προσφερόμενο τίμημα για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, που είχαν προκύψει κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

“Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινούνται μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος βελτιωμένων προσφορών που θα ολοκληρωθεί εντός λίγων εβδομάδων”.