Εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, αλλά σχετικά λιγότερους πότες της μιας βραδιάς, όσον αφορά την Ελλάδα, διαπιστώνει ευρωπαϊκή έρευνα για το αλκοόλ, η οποία όμως δείχνει ότι περίπου ένας στους 10 Έλληνες υπήρξε επιβάτης σε όχημα με οδηγό που είχε πιει πολύ και ότι ένας στους 4 Έλληνες είχε κάποιο «βαρύ πότη» στην οικογένεια του.

Ads

Οι διαφοροποιήσεις στα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνευματωδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μεγάλες, όπως παρατηρεί πανευρωπαϊκή έρευνα για το αλκοόλ.

Στην Ελλάδα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού έχει πρόσβαση και έχει καταναλώσει αλκοόλ, αλλά χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες αναφέρει υπερβολική χρήση ή ότι έχει προβλήματα από τη χρήση του.

Στην χώρα μας, μόνο ένας στους 13 συμμετέχοντες (8%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωσε αλκοόλ τους 12 τελευταίους μήνες, σε υψηλότερο ποσοστό οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (50 – 64 ετών). Οι λόγοι που ανέφεραν όσοι δεν χρησιμοποίησαν αλκοόλ, παραπέμπουν είτε σε μια γενικότερη αποστροφή προς το αλκοόλ (π.χ., «δεν με ενδιαφέρει το αλκοόλ», «δεν μου αρέσει η γεύση του»), είτε στην σύνδεσή του με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ., «το να πίνεις κάνει κακό στην υγεία», «δεν μου αρέσει η επίδραση που έχει»).

Ads

Οι πότες της μιας βραδιάς, είναι σχετικά λιγότεροι στην Ελλάδα

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε σε ποσοστό άνω του 60% στις χώρες του βορρά, και μόλις 10% σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Στην χώρα μας, τους 12 τελευταίους μήνες, ήπιαν υπερβολικά περίπου ένα στα 5 άτομα 18 – 64 ετών (21,8%), σε υψηλότερο ποσοστό οι άνδρες και οι νεαροί ενήλικες 18 – 34 ετών (συγκριτικά με τις γυναίκες και τις άλλες ηλικιακές ομάδες).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά μέσο όρο το 30% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης αλκοόλ αφορούσε υπερβολική κατανάλωση, με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 10% (Ιταλία) και 50% (Φιλανδία), ενώ η χώρα μας εμφάνισε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (14,5%).

Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ευρήματα της πρότυπης Πανευρωπαϊκής έρευνας για το αλκοόλ και τη συνδεόμενη βλάβη στον πληθυσμό, Rarha – Seas, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).