Τις αντιδράσεις ξενοδόχων και του υπ. Ανάπτυξης έχει προκαλέσει η απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη. Την ίδια ώρα, ο γγ της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς απαντά ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί έχουν λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. 

Ads

 
Η ΠΝΟ ζητά την απόσυρση δύο διατάξεων νομοσχεδίων που αφορούν την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, αλλά και την ένταξη του Οίκου Ναύτου, του ιατροφαρμακευτικού φορέα των ναυτικών, από 1ης Απριλίου, στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ζητά επίσης να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας των ναυτικών, να υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2012 και να σταματήσει η περικοπή των συντάξεων.
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πληρώματα σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας που έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ στο νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται η διάταξη για την άρση του καμποτάζ, ήδη πολλές εταιρείες με πλοία που πραγματοποιούν μονοήμερες κρουαζιέρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν πληρώματα με αλλοδαπούς» υποστηρίζει σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο γενικό γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς.
 
Ο κ.Χαλάς τονίζει ότι το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών είναι πλέον εκρηκτικό, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν πουληθεί πέντε πλοία της ακτοπλοϊας, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Προσθέτει ότι το επόμενο βήμα, πολύ πιθανό, μετά την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα να είναι και η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το 2011 οι άνεργοι ναυτικοί έφθαναν τις 3.500, ωστόσο, όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, ο αριθμός αυτός φθάνει σήμερα τους 7.500.
 
Πάντως η απόφαση της ΠΝΟ για την απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να περάσουν τις γιορτές σε κάποιο νησί. Σύμφωνα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι επιβάτες θα χρειαστεί να ταξιδέψουν Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή ενώ ήδη η πληρότητα στα πλοία αυτές τις ημέρες αγγίζει το 80%.
 
ΥΠΑΝ: Τα αιτήματα έχουν συζητηθεί διεξοδικά
 
Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα καλέσει εκ νέου σε διάλογο την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για την προαναγγελθείσα 48ωρη απεργία των ναυτεργατών τη Μεγάλη Εβδομάδα.
 
«Τα αιτήματα των ναυτεργατών, έχουν συζητηθεί διεξοδικά με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πριν από 15 ημέρες, ενώ έχουν δοθεί και γραπτές και τεκμηριωμένες απαντήσεις»επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος για δοκιμασία των πολιτών, του τουρισμού και της αγοράς, από την απεργία των ναυτικών την εβδομάδα του Πάσχα.
 
Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ, η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε, στο ΣΚΑΙ πως η Ομοσπονδία επανήλθε χωρίς νέα αιτήματα, όταν τα προηγούμενα αιτήματα είχαν απαντηθεί ένα προς ένα.
 
«Αυτές οι κινήσεις βλάπτουν τον τουρισμό. Ο άλλος δεν πρόκειται να ρισκάρει να επιλέξει το νησί για τις ολιγοήμερες διακοπές του, κινδυνεύοντας να μείνει στο λιμάνι. Ποιος θα κάνει 500 χλμ. από την Αθήνα με προορισμό την Κέρκυρα και να ρισκάρει να μείνει ‘κολλημένος’ στην Ηγουμενίτσα;» υποστηρίζει στα Νέα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Κώστας Μπρεντάνος.

«Απεργία μέσα στην έξοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, που οι πολίτες επιζητούν μια ανάπαυλα και τα νησιά μας να δουλέψουν, δεν είναι σοφή συνδικαλιστική απόφαση», παρατηρεί ο κ. Πλακιωτάκης από πλευράς της ΝΔ. «Θέλουμε να πιστεύουμε πως τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας θα το ξανασκεφτούν πιο ψύχραιμα και ώριμα».

«Ξέρουμε τα προβλήματα του κλάδου. Όπως, επίσης, ξέρουμε ότι η κα Διαμαντοπούλου τα διαχειρίζεται επιδερμικά και επικοινωνιακά. Αλλά και ότι η Ναυτιλία είναι χωρίς τιμόνι. Αυτή είναι η αλήθεια», συμπληρώνει. Καταλήγοντας, ο τομεάρχης Εμπορικής Ναυτιλίας της ΝΔ αναφέρει ότι για αυτόν το λόγο το κόμμα «έχει καταστήσει ξεκάθαρο πως θα επανασυστήσει πλήρως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους».
 
«Τελειωτικό χτύπημα» στον τουρισμό χαρακτηρίζει την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΝΟ ο τομεάρχης Υποδομών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λ. Αυγενάκης. «Με θλίψη παρατηρούμε, ότι στο βωμό της συνδικαλιστικής επικράτησης, θυσιάζονται τα συμφέροντα των πολιτών, με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δηλώνει μάλιστα έκπληκτο από την εξέλιξη», σχολιάζει ο κ. Αυγενάκης.
 
Αναφέρεται επίσης στην «απίστευτη ταλαιπωρία» που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες και υπογραμμίζει τέλος, ότι «δεν μπορούν συγκεκριμένες ομάδες να καπηλεύονται το δικαίωμα της απεργίας και να δημιουργούν ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά σε εκατοντάδες επιχειρηματίες».
 
Να ανακαλέσει την απόφασή της για «δέσιμο» των πλοίων καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του που κοινοποιείται και στην υπουργό Ανάπτυξης. «Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν μπορεί να υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους», αναφέρει στην επιστολή του κ. Μαχαιρίδης.
 
Έκκληση προς την ΠΝΟ να αναστείλει την απεργιακή της κινητοποίηση απηύθυνε και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), τονίζοντας τη σωρεία των προβλημάτων που θα προκαλέσει στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας αλλά και σε όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.

Ads