Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως τη δημιουργία ενός μηχανισμού ελάφρυνσης που θα ενεργοποιείται μόνον αν η Ελλάδα τηρεί τις δημοσιονομικές και άλλες δεσμεύσεις της, θα υποστηρίξει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς που φέρεται να είναι αντίθετος στις γαλλικές προτάσεις για αυτόματη σύνδεση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Ads

Σύμφωνα με έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που αποκαλύπτει η εφημερίδα Handelsblatt, ενόψει του Eurogroup στη Σόφια, όπου η Ελλάδα θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης, προκύπτει ότι το «πνεύμα» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμένει ζωντανό και υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς. «Η ασθενής ανάπτυξη δεν θα δίνει αυτόματα το δικαίωμα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της», σημειώνεται στο έγγραφο, αναφορικά με τη λεγόμενη γαλλική πρόταση, που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. 

«Ο μηχανισμός», αναφέρει το έγγραφο, «μπορεί να ενεργοποιηθεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εφόσον, κατά τις τακτικές αξιολογήσεις, η Ελλάδα τηρεί τις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές που προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Το έγγραφο κάνει αναφορά και σε ένα «αυτόματο φρένο», δηλαδή στη διακοπή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Οι όροι αυτοί, ωστόσο, δεν βρίσκουν σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε και το ΔΝΤ, που τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού σύνδεσης του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Ads

Οπως αποκαλύπτει 18σέλιδο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, από την Κομισιόν προτείνεται να χορηγείται υπό όρους ένα μέρος της βοήθειας και συγκεκριμένα τα κέρδη από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, προτείνεται να χορηγούνται κάθε χρόνο, από το 2019 ώς το 2022, από 950 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια μικρότερα ποσά. Πρόκειται προφανώς για τον «ημιαυτόματο» μηχανισμό, στον οποίο έκανε αναφορά προχθές σε συνέντευξή του ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κίνητρο για την κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματός της με τον ESM. Προφανώς, όμως, για τη γερμανική κυβέρνηση κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό.

Από την άλλη, όπως επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Γερμανία εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θέλει να εξαρτάται η ελάφρυνση του χρέους από προϋποθέσεις, γιατί έτσι δεν είναι σε θέση να συντάξει μια αξιόπιστη ανάλυση βιωσιμότητάς του. Η Γερμανία πάντως υποβάθμισε τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν σύντομα να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα ξεπέρασε κατα πολύ τις δημοσιονομικές απαιτήσεις των δανειστών το 2017.

Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς έβαλε στον πάγο τις σχετικές προσδοκίες, όταν ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεν υπάρχουν προκαθορισμένες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα», είπε χαρακτηριστικά. Οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους θα συνεχιστούν και η Γερμανία ελπίζει ότι μπορεί να ληφθεί απόφαση εγκαίρως, πριν από το τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ. Αλλά πρόσθεσε επίσης: «Αυτή η απόφαση θα πάρει σίγουρα μερικές ακόμη εβδομάδες».