Η σκληρή μάχη των πλοίων και των ναυτικών με τα κύματα σε ένα βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου.

Ads

Τα ανθρώπινα δημιουργήματα ενάντια σε τερατώδη κύματα, γνωστά και ως «Rogue Waves». Πρόκειται για κύματα που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30 μέτρα. Συνήθως συναντώνται στους ωκεανούς, όμως έχουν καταγραφεί και σε κλειστές θάλασσες, όπως στη Μεσόγειο.

Το επικίνδυνο με τα «Rogue Waves», που συχνά χαρακτηρίζονται και ως «κύματα δολοφόνοι», είναι πως εμφανίζονται απρόβλεπτα, ξαφνικά, χωρίς τίποτα να προμηνύει το χτύπημά τους.

Η μη κανονικότητά τους είναι που τα κάνει και τόσο επικίνδυνα. Δεν είναι τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν καταγραφεί, αλλά είναι απρόβλεπτα βάσει των συνθηκών που επικρατούν.

Ads

Ο μηχανισμός δημιουργίας τους δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, καθώς πολλές φορές εμφανίζονται υπό διαφορετικές συνθήκες. Άλλες φορές είναι οι δυνατοί άνεμοι και άλλες ισχυρά ρεύματα που ενώνονται και δεν μπορούν να προβλεφθούν από τα κυματικά μοντέλα. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνισή τους ευνοείται όταν διεύθυνση των κυμάτων του ωκεανού είναι αντίθετη με τη διεύθυνση ενός ισχυρού θαλάσσιου ρεύματος.