Μόνο εύκολη υπόθεση δε δείχνει να είναι για δεκάδες χιλιάδες πληγέντες από την κρίση του κοροναϊού ανά την χώρα η χρήση του μέτρου για καταβολή κατά 40% μειωμένου ενοικίου. Κι αυτό, γιατί όπως καταγγέλλει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς, πάρα πολλές είναι οι καταγγελίες για απειλές εξώσεων εκ μέρους ιδιοκτητών, προκειμένου να μην κάνουν χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας οι ενοικιαστές τους. Εκφράζει δε τον φόβο ότι το φαινόμενο θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς αρκετοί θα επιχειρήσουν να «ρεφάρουν τη χασούρα», απαιτώντας αυξημένο ενοίκιο.

Ads

«Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες από ενοικιαστές, ότι ζητούν αύξηση οι ιδιοκτήτες εν μέσω πανδημίας που φτάνει και το 50%. Φοβόμαστε, ότι μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, θα έχουμε τσουνάμι εξώσεων, καθώς μέσα σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν οι άνθρωποι να ανταποκριθούν», λέει ο κος Σκιαδάς εξηγώντας, γιατί το μέτρο για καταβολή 40% μειωμένου ενοικίου δεν λύνει το πρόβλημα αν δεν συνδυαστεί με αναβολή εξώσεων για έξι μήνες. Αυτό είναι που ζητάει επίμονα ο Σύλλογος από το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει απαντήσει καν, ότι οι αρμόδιοι το σκέφτονται όπως λέει.

«Είναι ένα ερώτημα πόσος κόσμος θα καταφέρει τελικά να κάνει χρήση του μέτρου» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή αρκετός κόσμος έχει καταβάλει χαμηλότερο ενοίκιο, αλλά έχουμε και ένα φαινόμενο απειλών από τη μεριά ιδιοκτητών απέναντι σε ενοικιαστές. Τους λένε δηλαδή ότι αν κάνουν η χρήση του μέτρου, στη συνέχεια θα τους κάνουν αγωγή εξώσεως. Δεν ξέρουμε λοιπόν σε τελική ανάλυση πόσοι θα καταφέρουν να επωφεληθούνε».

Συνεχίζοντας ο κύριος Σκιαδάς επισημαίνει ότι «από την πλευρά μας, έχουμε ξεκαθαρίσει πως υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μισθώσεων αυτή τη στιγμή είναι αορίστου χρόνου τόσο στην κατοικία όσο και στους επαγγελματικούς χώρους. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης των προηγούμενης δεκαετίας, πολλοί εκμισθωτές δεν κάνανε καινούργια συμβόλαια, αφήνανε τον ενοικιαστή με μίσθωση αορίστου χρόνου, ούτως ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να τον πιέσουν να δεχτεί μεγάλες αυξήσεις. Αυτή τη στιγμή, το 80% των μισθώσεων, είναι αορίστου χρόνου. Μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση. Και αυτό κάνουν πολλοί».

Ads

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, αυτό το πρόβλημα έρχεται να διογκωθεί στη σημερινή συγκυρία. «Επειδή λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μισθώσεις αορίστου χρόνου, πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξουν και πολλοί εκβιασμοί και επ’ αυτού του ζητήματος. Ακόμη δηλαδή κι αν καταβάλει κάποιος μειωμένο ενοίκιο για 2-3 μήνες, στη συνέχεια μπορεί ο ιδιοκτήτης να του πει “Ή μου δίνεις τώρα τη διαφορά που έχασα ή σου κάνω έξωση, αφού έχει λήξει το συμβόλαιό σου”.  Κι αυτό γιατί το αορίστου χρόνου δίνει τέτοια δυνατότητα, έξωσης δηλαδή χωρίς δικαιολογία» υπογραμμίζει.

Αναφορικά με τις σχετικές καταγγελίες τονίζει ότι «ήταν πάρα πολλές το προηγούμενο διάστημα και πολύ φοβάμαι πως θα γίνουν ακόμη περισσότερες, με πολλούς ιδιοκτήτες να προσπαθούν το επόμενο διάστημα να πάρουν πίσω το 40% που τους έκοψαν». «Αυτός είναι κι ο λόγος που εμείς σαν σύλλογος ζητήσαμε εκτός από τα υπόλοιπα μέτρα, να υπάρξει και μια αναστολή εξώσεων τουλάχιστον για έξι μήνες μετά την άρση των μέτρων. Ακριβώς για να μη βρεθούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα» καταλήγει ο κύριος Σκιαδάς.