Δραματική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών φέρνουν η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας και οι κρατικές δαπάνες για τα μέτρα στήριξης  της οικονομίας: Το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό στο 5μηνο ήταν τριπλάσιο από το προβλεπόμενο, προσεγγίζοντας τα 7,5 δισ. ευρώ, καθώς τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν κατά 14,2%, ενώ οι δαπάνες διογκώθηκαν (+10,6%). Επιτείνεται η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, καθώς οι επιπτώσεις της κρίσης θα συνεχισθούν σε βάθος χρόνου.

Ads

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δείχνουν  ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις επιδεινώθηκαν σοβαρά πριν ακόμη ξεσπάσει η επιδημία, όταν το κυβερνητικό επιτελείο διαβεβαίωνε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και ότι τα δημοσιονομικά βελτιώνονται.

Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΟΙΚ για τον Μάιο, όταν οι επιπτώσεις της κρίσης και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης έγιναν εντονότερες: Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 4,8 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 916 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν τον Μάιο σε 1,917 δισ. ευρώ και ήταν κατά 1,37 δισ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου.

Ads

Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,268 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,143 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού.

Τεράστιες αποκλίσεις

Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ δείχνουν ότι στο πεντάμηνο είχαμε έλλειμμα 7,445 δισ. ευρώ, τριπλάσιο(!) του στόχου των 2,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί γι αυτό το χρονικό διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 4,795 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησαν σε  16,078 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,663 δισ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει αυτή την τεράστια απόκλιση κυρίως στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Τα έσοδα από φόρους διαμορφώθηκαν σε 15,539 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,2% έναντι του αναγραφόμενου στόχου. Σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ.

Δαπάνες λόγω πανδημίας

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθαν σε 23,523 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,271 δισ. ευρώ (+10,6%) έναντι του στόχου. Το ΥΠΟΙΚ αποδίδει αυτή τη μεγάλη διόγκωση:

  • Στη δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού μισθωτών και επιστημόνων λόγω της πανδημίας (περίπου 747 εκατ. ευρώ)
  • Στις αυξημένες κατά 1,76 δισ. ευρώ εκροές του ΠΔΕ, κυρίως λόγω των δαπανών για επιδόματα σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους και των δαπανών για επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
  • Στις αυξημένες  κατά 97 εκατ. ευρώ πληρωμές για τόκους