Η επιστολή-βέτο της τρόικας που ήρθε χθες στην δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία οι δανειστές ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, δεν διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, που βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο: η τρόικα ζητάει επιτακτικά από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις οδηγίες της, απειλώντας ότι διαφορετικά η αξιολόγηση της τρόικας θα αργήσει ή και μπορεί να μετατεθεί για τον Μάρτιο του 2015.

Ads

Όμως η μετάθεση της αξιολόγησης, που θα συνοδευθεί και με την παρακράτηση της τελευταίας δόσης του 2014, ύψους 7,2 δις , ανατρέπει ότι είχε απομείνει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο οποίος είχε υποστεί τις τελευταίες εβδομάδες διαδοχικές ακυρώσεις και πλήγματα. Μετά την άρνηση της Μέρκελ να υποστηρίξει τα κυβερνητικά σχέδια, την έξοδο στις αγορές που κατέληξε σε φιάσκο και τις χωρίς περιστροφές δηλώσεις των εταίρων ότι η νέα συμφωνία ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, η μόνη ελπίδα που απέμενε στην κυβέρνηση ήταν να τελειώσει σύντομα η αξιολόγηση.

Οι πιο αισιόδοξοι από την κυβέρνηση διατηρούσαν την ελπίδα ότι οι δανειστές “θα έβαζαν πλάτη” και οι επώδυνες αποφάσεις που αφορούν το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα μπορούσαν να μετατεθούν για το 2015, μετά την προεδρική εκλογή. Έτσι  μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  η συμφωνία στα πλαίσια του eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να παρουσιαστεί, με την βοήθεια των φιλικών ΜΜΕ,  ως σημαντική κυβερνητική επιτυχία, ώστε να ξεκινήσει η “συλλογή” των 180 βουλευτών. Όμως οι δανειστές όχι μόνο απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του μνημονιακών δεσμεύσεων εδώ και τώρα, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω και όσα έχει ήδη ανακοινώσει. Το αδιέξοδο είναι πλήρες, αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλες προσδοκίες για αποδέσμευση από το μνημόνιο, έξοδο από τις αγορές κλπ που τώρα διαψεύδονται πανηγυρικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επέστρεψαν ξανά οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές, έστω και αν αυτό ισοδυναμεί με “λευκή πετσέτα”. Στο κυβερνητικό επιτελείο ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί όμως η συνειδητοποίηση ότι ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες δείχνουν διάθεση να υποστηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση. Μάλιστα σε ανταπόκριση από την γερμανική πρωτεύουσα που δημοσιεύεται στο σημερινό Βήμα,ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος φέρεται να λέει: «η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε στους Έλληνες».« Εννοώντας με τους “Έλληνες” -προσθέτει η ανταπόκριση- την ελληνική κυβέρνηση».

Ads