Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σφοδρή κακοκαιρία σε αρκετούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα έχουν γίνει στην Πυροσβεστική. Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο.

Ads

Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και 48 κλήσεις από τις 8 το πρωί στη Βέροια. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής έχουν κληθεί να αντλήσουν νερά σε 10 περιπτώσεις στη Νάουσα και σε άλλες 10 στην Έδεσσα. 

Οι ριπές των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας ξερίζωσαν 12 δέντρα κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Από τις 4 τα ξημερώματα οι πυροσβέστες κλήθηκαν να απομακρύνουν δέντρα που λύγισαν και έπεσαν στις περιοχές της Καλαμαριάς, της Χαριλάου και της Τούμπας. 

Μέχρι τη μία το μεσημέρι, πυροσβέστες έχουν επιχειρήσει σε 20 περιπτώσεις για την πτώση δέντρων σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και σε εννέα περιπτώσεις για απομάκρυνση αντικειμένων όπως τέντες.

Ads

Στις 4.10 τα ξημερώματα, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, και τα δύο άτομα απομακρύνθηκαν από το σημείο και είναι καλά στην υγεία τους. 

Η στάθμη των υδάτων έχει ανέβει επικίνδυνα στον ποταμό Λεύκο στην περιοχή Πέλεκας Πιερίας. Για προληπτικούς λόγους πέντε οικογένειες που μένουν στην περιοχή μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία της Κατερίνης. Σημειώνεται ότι στη μιάμιση το μεσημέρι άνοιξε ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει το Πρόχωμα με τα Κουφάλια και νωρίτερα είχε κλείσει.

Κλειστά τα σχολεία σε Πιερία

Πολλά προβλήματα αντιμετώπισε ο νομός Πιερίας, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για την μεταφορά 30 ατόμων σε ασφαλή σημεία, μεταξύ αυτών και τρεις βοσκούς από τη Νέα Έφεσσο. 

Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 300 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Kλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος του Βαρικού Πιερίας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, η κυκλοφορία διεξάγεται από μια λωρίδα.

Τα αυτοκίνητα που κατευθύνονται από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα και Αθήνα, εκτρέπονται μέσω του Κλειδιού Ημαθίας.

Λόγω της κακοκαιρίας, αύριο, Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νομό Πιερίας θα είναι κλειστά.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Διακόπηκε το μεσημέρι η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο 430ό χιλιόμετρο, στο ύψος του Βαρικού, στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς γέμισε ο δρόμος με λάσπες και νερά. Από την Τροχαία έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία πλέον διεξάγεται μέσω του κόμβου του Κλειδίου. Στο μεταξύ γέφυρα στον περιφερειακό δρόμο της τοπικής κοινότητας Προμάχων που συνδέει αγροτικούς δρόμους, έχει πάρει ελαφριά κλίση. Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν και σε άλλα σημεία του δικτύου. 

Προβλήματα στην Ήπειρο

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τη Ζίτσα και την Κόνιτσα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποκολλώνται βράχοι και πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δικτύου φερτά υλικά από χειμάρρους εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Από τη νύχτα, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων εργάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους. Στους οδηγούς, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, συνιστάται μεγάλη προσοχή.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται συνεχιστούν στη Βόρεια Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της σημερινής μέρας.

Συμβουλές προστασίας για τους πολίτες

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο θα ισχύσει έως και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους, όπως προειδοποιεί. Παράλληλα η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες μέτρα αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως η Τροχαία κ.λπ.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Φωτογραφία seleo.gr