Σκληρές απαιτήσεις για τους πλειστηριασμούς κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε η τρόικα στην πρώτη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη κατεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη της προστασίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να υπάγονται στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη μόνον όσα ακίνητα έχουν αντικειμενική έως 120.000 ευρώ και το εισόδημα του ιδιοκτήτη – οφειλέτη αγγίζει το όριο της φτώχειας, δηλαδή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι πρόκειται για μη αποδεκτά όρια και αντιπροτείνει: Προστασία κατοικίας αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί ότι με αυτό το πλαίσιο θα παραμείνει σε καθεστώς προστασίας το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επίσης, δεν θα υπάρξει άλλη γενική ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας πέραν αυτής που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη.

Ads

Το θέμα θα τεθεί ξανά στη νέα συνάντηση που θα έχει αύριο το πρωί στις 11 ο Γιώργος Σταθάκης με το κουαρτέτο των δανειστών – μια συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί και το συνολικό πλαίσιο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Κομβικό σημείο εκεί παραμένει το εάν θα υπάρξουν τελικά πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα funds, με πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή την πώληση τουλάχιστον των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.