Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με το κουαρτρέτο, σήμερα.

Ads

Οι διαφορές με τους θεσμούς στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως παραμένουν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς με αυτή την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Ads

Μετά τον χθεσινό μαραθώνιο συναντήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά, υπάρχει μια γενική συμφωνία».