«Είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με το υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ενόψει των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο των δανειστών στο Παρίσι.

Ads

Το απόγευμα ο Γκ. Χαρδούβελης συναντήθηκε με την υφυπουργό Διοικητικης Μεταρρύθμισης, Έυη Χριστοφιλοπούλου, με την οποία συζήτησε τις εκκρεμότητες του υπουργείου με την τρόικα. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου (όπως, π.χ. το νομοσχέδιο για τα «ανοικτά δεδομένα»), ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, κ.λπ.

Συνάντηση Χαρδούβελη – Κερέ

Στο μεταξύ, διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών ότι κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Γκίκας Χαρδούβελης, με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, συζητήθηκε το πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες. Την είδηση έχει μεταδώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως ανέφερε το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη σημερινή, δίωρη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Ads

Stress tests και ρευστότητα τραπεζών στη συνάντηση Στουρνάρα – Κερέ

Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση ρευστότητας, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να ζητήσουν από τον νέο μηχανισμό ρευστότητας που έχει συσταθεί, κεφάλαια. Παράλληλα, συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.