Στο σφυρί βγάζει η εφορία εκατοντάδες ακίνητα (κατοικίες, αποθήκες, οικόπεδα) φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ. Ήδη 250 ακίνητα βρίσκονται στη λίστα των πλειστηριασμών.
 

Ads

Σύμφωνα με το «Έθνος», η εφορίες θα «βάλουν πωλητήριο» σε εκατοντάδες ακίνητα με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ, ενώ στον κατάλογο των ακινήτων στην Αττική, που ήδη έχουν κατασχεθεί είναι 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα 200 ακίνητα στην Αθήνα.
 
Μετά την οδηγία, αλλά και το πράσινο φως που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησαν οι εντολές αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτων, από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πάνω από 2 δισ. ευρώ.
 
Οι πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ στο στόχαστρο του υπουργείου βρίσκονται πάνω από 78.000 οφειλέτες.

Και κατασχέσεις μισθών και συντάξεων
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νόμο και τις εντολές που έχουν λάβει οι ΔΟΥ, θα παρακρατείται το 25% των αποδοχών για οφειλές άνω των 300 ευρώ, που αφορούν κάθε είδους φόρο, τέλη, εισφορές, ακόμη και κλήσεις της τροχαίας.
 
Όπως σημειώνει το «Έθνος», δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών ή συντάξεων ή άλλου βοηθήματος, εφόσον το ποσό αυτό μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.
 
Αν ο μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, αρκεί το ποσό που απομένει στο φορολογούμενο να μην είναι κάτω από 1.000 ευρώ.
 
Πέραν των κατασχέσεων αποδοχών, η εφορία προχωρά και σε άνοιγμα τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών, από όπου θα κατάσχονται ποσά από φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο.