Ηλεκτρονικές πληρωμές με κίνητρα, κλείσιμο των ΔΟΥ για τους πολίτες και νέοι τρόποι τους ελέγχους του ΣΔΟΕ είναι μερικές από τις βασικές αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό τοπίο. Οι σχετικές αναγγελίες έγιναν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. «Οι έλεγχοι θα γίνονται αλά γερμανικά, ακόμη και μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα» τόνισε ο υπουργός. 

Ads

Το πλαστικό χρήμα πάει παντού 

Το πλαστικό χρήμα φαίνεται ότι θα μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάνει έσοδα γι’ αυτό θα δώσει κίνητρα για την κατάργηση των μετρητών και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών. 

Τα εν λόγω κίνητρα θα περιλαμβάνουν κληρώσεις και φορο-μπόνους για τους καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτες για τις πληρωμές τους. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις εξετάζεται η δημιουργία ειδικού επαγγελματικού καταθετικού λογαριασμού ο οποίος θα έχει αυξημένη προστασία από κατασχέσεις για οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο. 

Ads

Επιπλέον αναμένεται να μειωθούν οι τραπεζικές προμήθειες που απαιτούν οι τράπεζες ανά συναλλαγή. Αυτές θα πρέπει να αρκούνται στα έσοδα που θα έχουν από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μειώνοντας δραστικά το μέσο κόστος με το οποίο χρεώνουν τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Με τηλεφωνικό ραντεβού στις εφορίες

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ακόμη να κλείσει τις ΔΟΥ για τους πολίτες. Από το 2016 λοιπόν οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Το ίδιο θα συμβαίνει και με την έκδοση και διαβίβαση εγγράφων. Οι υπάλληλοι που θα ελευθερωθούν από την εξυπηρέτηση του κοινού θα αξιοποιηθούν στους ελέγχους. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται μέσω διαδικτύου ενώ αν χρειάζεται φυσική παρουσία θα γίνεται με τηλεφωνικό ραντεβού. 

Έλεγχοι όπως στη Γερμανία 
 
Αναφορικά με τους ελέγχους ο Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε παρατάσεις για όλες τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής ενώ για τη λίστα Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο έλεγχος όλων των προσώπων θα ολοκληρωθεί εντός του 2016. 

Κατά τα άλλα οι έλεγχοι θα γίνονται αλά γερμανικά. «Θυμάστε που ξημερώματα μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση, για να κάνουν ελέγχους; Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.