Πλάνα από την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας το 1936 χρησιμοποιήθηκαν στο βίντεο 11 λεπτών που δημιούργησε ο ΕΟΤ για την για τα 100 χρόνια του ελληνικού τουρισμού, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Το ζήτημα αντιλήφθηκε ο Guardian κι έτσι παίρνει διεθνή διάσταση. Ο ΕΟΤ έσπευσε να ανακοινώσει ότι το πλάνο «συμπεριλήφθηκε εσφαλμένα» και θα αφαιρεθεί.

Ads

 
Στο βίντεο των 11 λεπτών με τίτλο «Θεοί, Μύθοι, ήρωες» εμφανίζεται ένας ξανθός, γαλανομάτης αθλητής, στα πρότυπα της Χιτλερικής προπαγάνδας, να κρατά την Ολυμπιακή δάδα ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά για να ανάψει το βωμό. Το πλάνο είναι από το υλικό της αγαπημένης προπαγανδίστριας του Χίτλερ, Λένι Ρίφενσταλ.


 
Το ζήτημα αντιλήφθηκε ο Guardian που αναφέρει ότι «αξιωματούχοι απέδωσαν τον λάθος σε τεχνική αβλεψία» και υποστήριξαν ότι δεν πρέπει «να δοθεί παραπάνω έμφαση σε μια στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός πηγαίνει πολύ καλά». 

image
 
Παράλληλα, ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς σε τηλεφωνική συνέντευξη στην βρετανική εφημερίδα έκανε λόγο για λάθος. «Ήταν ένα εορταστικό βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά και θέλαμε να περιλαμβάνει υλικό από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Το συγκεκριμένο φιλμ, τόσο στην εκδοχή των δέκα λεπτών, όσο και στην εκδοχή των 30 λεπτών που θα ανέβει αύριο στα κοινωνικά δίκτυα, περιλαμβάνει πλάνα αφής φλόγας Ολυμπιακών αγώνων (Αθήνα, Λονδίνο, Πεκίνο, Μόσχα, κ.α). Μεταξύ αυτών εσφαλμένα συμπεριλήφθηκε και ένα πλάνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936. Το σφάλμα εντοπίστηκε και ο ΕΟΤ αφαίρεσε άμεσα το συγκεκριμένο πλάνο». αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΤ.
 
Η βρετανική εφημερίδα μεταξύ άλλων σημειώνει ότι είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι το βίντεο «αρχίζει στη Νέα Υόρκη, με αφηγητή έναν Αμερικανό που συμμετείχε στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1984, χωρίς να προβάλλει τίποτα από τη σύγχρονη εικόνα της χώρας ή τους νέους καινοτόμους Έλληνες».